2024 június 14

Negatív az amerikai kilátás – Fitch

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet az Egyesült Államok „AAA” hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését (IDR) „negatív” kilátásra helyezte az államadósság-plafon megemeléséről szóló tárgyalások elhúzódása miatt, ami a fizetésképtelenség veszélyével fenyeget.

A Fitch közleményében rámutatott, továbbra is arra számít, hogy a határidő lejárta előtt megállapodás születik ebben a kérdésben, de egyre nagyobb annak a kockázata, hogy az államadósság plafonját nem emelik meg kellő időben, és emiatt előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti egyes kötelezettségeit. A fizetésképtelenség veszélye amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a megemeléséhez a kormánynak szabad utat kell kapnia a kongresszustól, amelynek republikánus többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti, és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a képviselőház már április végén elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenné újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára. Ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, olyan területeken, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei, mint a klímapolitika és az adóhatóság létszámának emelése. Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke, miután szerdán négyórás tárgyalást folytattak a Fehér Ház és a republikánusok képviselői, derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy június 1-je előtt sikerül megállapodni az államadósság-limit kérdésében – közölte a távirati iroda.