2024 május 23

Leértékelték a Riviant, esésben a papír

A Rivian Automotive részvényei a múlt héten esésbe kapcsoltak, miután bejelentették, hogy további tőkebevonást terveznek. Ez volt az egyik oka annak, hogy az elemző leminősítette a részvényt.

A Battle Road Research elemzője, Ben Rose a Rivian részvényeit Hold-ról (tartás) Sell-re (eladás) minősítette le. Célárat nem határozott meg. Az eladási minősítés azt jelenti, hogy az elemző szerint a Rivian részvényei várhatóan alulteljesítik a részvénypiacot.

Rivian – erős harmadik negyedéves gyártási számok

A Rivian napokkal ezelőtt közölte, hogy a Normal-ban található gyártóüzemében 16 304 darab járművet gyártottak le, miközben 15 564 elektromos autót szállítottak ki a harmadik negyedév során. A FactSet adatai szerint az elemzők előzetesen 14 ezer darab kiszállítással kalkulált.

Rivian

Az előzetes kalkulációk szerint az autógyártó 1.31 milliárd dolláros harmadik negyedéves árbevételre számít, ami 70 millió dollárral kevesebb, mint amire a Wall Street várt.

Fájdalmas csütörtök

A múlt héten csütörtökön szomorkodhattak igazán a befektetők. A Rivian részvényei majdnem 23 százalékot estek, ami lényegében „megsemmisítette az idei egész éves nyereségét.” Összességében a részvényt értékelő elemzők 58 százaléka ajánlja vételre a papírt. Mintegy 8 százalékuk értékeli a részvényeket eladásra. Az átlagos elemzői célár 29 dollár, ami nagyjából 55 százalékos emelkedést jelentene a jelenlegi szintekhez képest.

A Rivian részvényei az elmúlt 12 hónapban mintegy 50 százalékot estek. Az emelkedő kamatlábak és az EV verseny fokozódása „elvette a befektetők lelkesedését” azon vállalatok részvényei iránt, amelyek nem termelnek pozitív szabad cash flow-t.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com