2023 március 20

Lassult az infláció az USA-ban februárban

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics kedden azt közölte, hogy a februári fogyasztói áremelkedés az elemzői várakozásoknak megfelelően 6,0 százalékra mérséklődött. A januári 6,4 százalékról.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal összhangban 0,4 százalékkal emelkedett a januári 0,5 százalékos emelkedést követően. Az energiaárak éves növekedése a múlt hónapban 5,2 százalékra lassult az előző havi 8,7 százalékról. Ezen belül a benzin 2,0 százalékkal olcsóbb lett, az áram 12,9 százalékkal, a földgáz pedig 14,3 százalékkal drágult. Az élelmiszerárak növekedése 9,5 százalékra mérséklődött a januári 10,1 százalékról. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció. – közölte a távirati iroda.

Éves szinten az elemzői várakoztsokkal összhangban 5,5 százalékra csökkent a januári 5,6 százalékról. Havi szinten a februári adat 0,5 százalék volt a januári 0,4 százalék után. A Federal Reserve (Fed) inflációs célja 2 százalék. A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének döntését március 22-én ismertetik. A piacok jelenleg 25 bázispontos kamatemelést várnak, azonban az amerikai pénzügyi rendszer problémái miatt kereskedői becslések szerint az is lehetséges, hogy a Fed a jövő héten részben vagy egészében tartózkodni lesz kénytelen a dollárkamat-emeléstől.