2023 december 10

Lássuk mennyi a munkanélküli segélyt kérő az USA-ban

Az Egyesült Államokban 3 ezerrel, 217 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A szakértők véleményének átlagában némileg nagyobb, 218 ezres szám szerepelt. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma így továbbra is csak mérsékelten magasabb az október közepén jegyzett kilenchavi mélypontot jelentő 200 ezerhez képest. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 1500-zal, 212 250-re emelkedett. Az október 28-ával záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az elemzők által várt 1 millió 820 ezer helyett 1 millió 834 ezerre, április közepe óta a legmagasabbra emelkedett az egy héttel korábbi 1 millió 812 ezerről – ismertette a távirati iroda.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességéről tanúskodik, annak ellenére, hogy a Federal Reserve kamatemelései révén igyekszik enyhíteni az amerikai munkaerőpiac feszességét. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után az idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.