2024 július 21

Csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a november 3-án záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 7,86 százalékról 7,61 százalékra csökkent, miután két héttel korábban 2000 szeptembere óta a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt. A múlt heti csökkenés 2022 júliusa óta a legjelentősebb volt. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 2,5 százalékkal nőtt azt követően, hogy egy héttel korábban 2,1 százalékkal esett, és ezzel 1995 óta a legalacsonyabb szintre került – közölte a távirati iroda.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 2,0 százalékkal nőtt a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma ugyanakkor 7,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. A már meglévő jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok túlnyomó többsége még a kamatok emelkedése előtt vett fel hitelt, ami a magas kamatkörnyezetben hátráltatja a refinanszírozási tevékenységet is. Ez a dinamika szintén hozzájárul a szűkös lakáskínálathoz, mert visszaveti a költözési kedvet.