2023 március 29

Kritikus szinten a dollár – betett neki Amerika?

Ismét kritikus szintekhez érkezett a dollár, az amerikai adatok megjelenését követően. Rég nem láttuk 350 alatt a devizát, azonban most még ezt is képben lehet. Itt vannak a legfontosabb tényezők.

Fed, infláció és miegymás

Ma 14:30-kor megjelent az amerikai fogyasztói infláció. Miért érdekes ez nekünk? Nos a jegybank jövőbeli döntései miatt. Amennyiben a számok barátságosan alakulnak, úgy a Fed is az lesz. Így a piac örül, a tőzsdék szárnyalnak és mindenki boldog. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, de az infláció alakulása igen fontos.

Az adat 5,6 százalékra jött ki, ami több a vártnál, de kevesebb az előzőnél. Ebből ítélve a Fed sikeresen harcol az infláció ellen. A befektetők reményei szerint ez a kamatemeléseken is látszódni fog.

A piacok mindenesetre jól reagáltak. Nem indult hatalmas rally, azonban borzalmas esések sem jelentek meg. Egyetlen erős reakciót láttunk, ez pedig a dollár gyengülése volt.

A forint és dollár harca

Kezdjük a dollár párokat a forinttal. Ősz óta erősödik kicsiny valutánk, ezáltal ledolgozva 100 forintot abból az amúgy hihetetlen gyengülésből, amit 2022-ben produkált. Az árfolyam jelenleg harmadszorra támadja a 350-es szintet, köszönhetően a dollár gyengülésének.

Az OTP elemzője előző héten a csökkenő trend mellett foglalt állást, amely úgy néz ki nem hagy alább. A kérdés csak az, hogy sikerül-e végre áttörni a 350-es szintet?

Európa és Amerika

Érdekesség az euróval és dollárral kapcsolatban, hogy mindkettő ellen erősödik a forint. Európában több érdekes adat is napvilágot látott. Ezek közül a legfontosabb az eurózóna gazdasági teljesítménye amely ma került közlésre.

A dollár érdekes módon erősödött az euróval szemben, persze nem eget rengetően.

Képek forrása: shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!