2024 május 20

Az infláció ellenére van, ami olcsóbbá vált

A kedden közzétett adatok szerint 2023 januárjában 6.4 százalékon alakult az infláció az Amerikai Egyesült Államokban. Az általános drágulás ellenére azonban vannak olyan termékek, amik olcsóbbak most, mint 1 évvel ezelőtt.

Az elmúlt 1 évben számos alapvető fogyasztási cikk ára jelentősen megemelkedett. A fogyasztói árindex, az inflációt méri, és a fogyasztási cikkek és termékek átlagos árváltozását vizsgálja. A legfrissebb adatok szerint januárban éves szinten 6.4 százalékon alakult Amerikában. Az inflációs hírekre heves mozgásokat láthattunk a tőkepiacokon is.

infláció

Nőtt az infláció Amerikában 

„Az infláció a fogyasztói piac nagy részét érintette.” – mondta Julie Ramhold, a DealNews.com elemzője. Az élelmiszerek mellett a benzin is drágábbá vált, többet kell fizetni a nyaralásért és a bútorokért is.

Az emberek számára jelenleg úgy tűnhet, hogy manapság minden többe kerül. Azonban szakértők állítják, hogy vannak olyan termékek, amelyekért most kevesebbet kell fizetni, mint 1 éve. Íme néhány fogyasztási cikk, aminek az árai az infláció ellenére is, jellemzően csökkentek a január végéig tartó 12 hónapban.

Okostelefon, televízió és egyéb műszaki cikkek

Az okostelefonok ára 2022 januárja óta korrigálatlanul átlagosan 23.9 százalékkal csökkent, a televíziókészülékek ára 13.2 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Derült ki a BLS adataiból.

Trae Bodge, a truetrae.com szakértője szerint ennek az állhat a hátterében, hogy tavaly az ellátási lánc problémái miatt kifejezetten ingadozó volt az elektronikai cikkek ára. „Voltak pillanatok, amikor a kiskereskedők kétségbeesetten próbálták beszerezni a termékeket, ezért az árak magasak voltak, de amikor az összes készlet megérkezett, túlkínálat alakult ki, ami miatt a kiskereskedők árengedményeket adtak.

Emellett általánosságban a számítógépek és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők ára is csökkent, továbbá a fő háztartási készülékek is jellemzően olcsóbban vihetőek haza Amerikában, mint 2022 januárjában.

Használt járművek

Az infláció hatására az új járművek ára az elmúlt 12 hónapban 5.8 százalékkal emelkedett, a használt személygépkocsik és tehergépkocsik ára azonban folyamatosan csökkent ebben az időszakban. A BLS adatai szerint 2022 januárja óta átlagosan 11.6 százalékkal váltak olcsóbbá a használt járművek.

használt autó

Forrás: Marketwatch