2024 május 30

Brutálisat gyengült a dollár – irány lefelé?

Rég nem látott erősödés után, hatalmasat gyengült a dollár. Vajon elfelejthetjük végre a magas árfolyamot?

Nemzetközi események

A dollár árfolyamához érdemes kicsit kitekinteni a világ gazdaságára. Kettő fontos esemény történt az elmúlt héten. Pénteken Amerika túl jót jelentett, a tőzsdék lefordultak a dollár pedig megindult felfele. Kedden a Fed elnöke azonban megnyugtatta a gazdaságot, a főbb indexek zöldbe kapcsoltak, a dollár pedig visszatért az elmúlt fél évben folytatott tevékenységéhez, vagyis esni kezdett.

A piac pozitív hangulata még a magyar tőzsdére is kihatott, szinte minden főbb részvényünk emelkedik, élen az OTP-vel.

USD/HUF

Kezdjük is a sort, a forint és dollár párharcával. A kitekintőben már olvasható volt, hogy a dollár erősödött a hét elején. Ez igaz volt a forinttal szemben is. Az árfolyam egészen 370-ig menetelt, ami egy 20 forintos emelkedés. Ilyet azért régen nem láttunk a devizánktól. Kedden azonban fordult a széljárás, amilyen gyorsan felnyargalt, úgy le is csúszott az árfolyam. Jelenleg 357-en állunk.

Az otp elemzője szerint: „A fő csökkenő trend él, de az elmúlt pár napban erős profitrealizálás indult, valamint a dollár új erőre kapott, ami fordulást indíthat el.” A szakértő azonban nem volt határozott az emelkedéssel kapcsolatban: ” Ha meg is törne a trend inkább a csökkenő hullámokban érdemes csak forint ellen menni, mert nagy potenciállal az emelkedés nem kecsegtet”.

Európa Amerika ellen

Az euró (ahogy a forint is) fél éve erősödik a dollárral szemben. Ez a helyzet szintén megtört a hét elejével, azonban mostanra itt is megakadt a dollár előretörése.

Az otp elemzője szerint: „Korrekció indult, amelynek időben még lehet tere, mert a vékony zöld trendvonal még messze. Egy korrekció az 1,0509 környéki természetes támasznál lelhetne tökéletes visszatesztelésre. A vékony zöld trendvonal amíg él, tartós csökkenő trendhez még jóval később állhat össze a kép.”

Forrás: otpbank.hu

Képek forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!