2024 június 16

Dollárod van? – Erre érdemes figyelned

Az előző héten még a forint teljes dominanciájáról szólt a fáma. Persze ennél pontosabb azt mondani, hogy a dollár gyengeségéről, hiszen szinte minden fő valuta ellen gyengült. Ez a hét azonban fordulást hozhat, kezdve egy fontos beszéddel.

Rossz hír a jó hír

Kezdjük azzal, hogy milyen fontos amerikai események történtek az elmúlt pár napban. Itt nem másról, mint a durván félresikerült munka adatokról beszélek. A számok jócskán meglepték a piacot, egyből fordult is a széljárás. Az adatok miatt enyhe idegesség uralkodik a tőzsdéken, hiszen lehet, hogy a jegybank tovább szigorítja monetáris politikáját, amit nagyon-nagyon kevesen fogadnának szívesen. Azonban a Fednek (és a Biden kormánynak is) elsődleges célja az infláció visszafogása.

Mi történik ma?

A mai nap a Fed elnöke, Jerome H. Powell fog beszélni egy nyilvános megjelenésén (Economic Club of Washington). A befektetők a mai megjegyzéseitől várnak egyfajta iránymutatást a jövőre nézve. Az új év rallyját erősen fűtötte a Fed pozitív hozzáállása. A piaci szereplők reményei szerint ez így is marad.

A dollár

A dollár erőre kapott, főleg a munkapiaci számok megjelenését követően. Előző héten még a 330-343 forintos szintek voltak a célkeresztbe, mostanra az árfolyam elérte a 369-et is. A mai beszéd mindenképp értékes információkat szolgáltathat Amerikáról, így a dollár jövőjéről is.

Az amerikai valuta az euróval szemben is erősödni tudott, nem beszélve az érdekesnek sikeredett európai adatokról.

Forrás: otpbank.hu Címlapkép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!