2023 március 20

Kösz Amerika a 330-as dollárt!

Kamatemelés, rallyzó indexek és szakadó dollár. Ez történt tegnap este az amerikai jegybank ülése után. Mi lehet a következő megállója az amerikai valutának és mit mond erre az otp elemzője?

Mint mindig, Amerika a ludas

Ahogy már írtuk egy cikkünkben, tegnap 25 bázispontot emelt a Fed. Miért olyan fontos ez? Önmagában sem lenne egy rossz hír, hiszen ez egy jelentős lassítás az eddigiekhez képest. Azonban a piac nem ezért szaladt akkorát.

Az emelkedés oka, a jegybank elnökének, Powellnek a konferenciája volt, ahol végre a tartósabb deflációról és egy belátható kamatemelési ciklus abbahagyásáról is hallhattunk. Mit sugall ez a tőzsdének? Először is, hogy a világ legfontosabb jegybankja már tényleg látja a fényt az alagút végén. Másodszor, hogy emiatt végre nem kell olyan szorosan fogni a gyeplőt, ezzel megnyugtatva azokat, akik a piac túlfeszítésén aggódtak.

A főbb indexek, mind pirosba indultak a bejelentés után, azonban a sajtókonferencia hatalmas löketet adott és mind a NASDAQ, mind az S&P 500 plusszba tudott zárni.

Szegény dollár

Kell sajnálni a dollárt? Nos azért ez erős túlzás, de az lehet, hogy nem a legerősebb időszaka elé néz a deviza. Az amerikai gazdaság végre kilábalhat a recesszióból 2023-ban, ezzel pedig a devizájuk is visszakerülhet az őt megillető szintekre, ami azért valljuk be, nem 350 körül van.

EUR/USD

Az euróval szemben ősz óta tartósan gyengül a dollár. Az otp elemzője szerint, ez a teljesítmény tartósan maradhat, amennyiben a Fed ülés után új csúcsra emelkedik az árfolyam. Ez meg is történt, így érdekes lehet nézni meddig megy az augusztusban még igen érdekesen alakult árfolyam.

USD/HUF

Miért is van 330 a címben? Az elemző szerint az lehet a következő szint, ami megfoghatja a dollár esését. Van persze egy megálló még 343-nál, ami pihenést okozhat, de a szignifikáns szint a 330. Az esés megfordulásáról még beszélni sem érdemes, látva a piac reakcióját tegnap.

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!