2024 április 24

Forint – nem semmi, ami történik, váltsunk eurót?

Az előző évi, nagyon rég nem látott gyengülési hullámok után szinte meglepő érzés lehet a magyar forint idei erősödését látni. Az EUR/HUF keresztárfolyam mostanra távol került a kerek 400-as szinttől, holott néhány hónapja még 430 forintnál is többet kellett adjunk egy euróért. Közben a dollárral szemben is nagyot megy a forint. Rengeteg fundamentális tényező alakíthatja továbbra is a forint árfolyamát, ugyanakkor a technikai kép is érdekes lehet.

Forint megítélése – sok tényező

Az általunk is megkérdezett elemzők számos tényezőt azonosítottak a forint mozgása mögött. Az uniós pénzekről való megállapodás, a nemzetközi piaci hangulat, a jegybank monetáris politikája, az energiaárak, a hitelminősítői döntések mind befolyásolhatják a magyar fizetőeszköz megítélését. Természetesen fontos szempont az infláció alakulása is, ez határozza meg ugyanis a vásárlóerőt, de alapjaiban befolyásolja Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját is. Ez pedig a forint árfolyamára is hatással bírhat. Jövő héten pénteken kapunk újabb inflációs adatot, ezúttal a januári pénzromlás mértéke kerül közlésre.

Az előző, január végi kamatdöntő ülés után megszólalt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a további várható irányokról. Virág szavai szerint januárban még nőhet az infláció éves szinten, így újabb csúcsot vár az MNB a múlt hónapra. Tavasszal ugyanakkor az élelmiszerárak esetében is bekövetkezhet a fordulat, erősödnek a dezinflációs hatások. A jegybank ugyanakkor a rendkívüli eszközöket (élükön a 18 %-os egynapos betéti tenderrel) egy-két hónap pozitív adatai alapján nem adja fel. Ez alapján nagyon rövid távon nem számíthatunk a jegybanki szigor csökkenésére.

forint
infláció
Továbbra is kulcskérdés, hogy mekkora infláció várható Magyarországon (www.shutterstock.com)

Technikai kép

Az OTP elemzői tegnap tettek közzé technikai elemzést az EUR/HUF keresztárfolyam alakulásáról. Az elemzők szerint a csökkenő trendben nincs változás, a forint vételek kisebb egy-két napos korrekciók után folytatódnak. Az euró vételi oldalon keresni beszállást még nem tűnik jó ötletnek. Amíg a trendvonal nem törik felfelé, addig nem valószínű, hogy tartósan emelkedne a kurzus.

A 375-382,8 közötti zónában lehet az emelkedő trend előtti mintából számítható célár, itt találhat erősebb támaszra és profitrealizálásra a görbe. Az OTP szerint még mindig a forint vételi oldal erősebb, ellene menni még korainak tűnik. Az elemzésben ellenállásnak a 406,25, a 414,06, a 421,88 és a 429,47 értékek lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehet.

Forrás: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!