2024 április 22

Csúcson a forint a bejelentések után – végleg vége a 400 feletti euró korának?

Ma tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Ahogyan azt várni lehetett, a jegybank nem változtatott az egyébként jelenleg nem is irányadó alapkamaton, így az továbbra is 13 %-on áll. Több fontos bejelentés is történt ugyanakkor Virág Barnabás MNB-alelnök részéről, amik után jelentős erősödésnek indult a magyar fizetőeszköz a devizapiacon.

Jöhet az inflációs fordulat

A jegybank alelnöke szerint a dezinflációs hatások várhatóan erősödni fognak, tavaszra az élelmiszerárak tekintetében is kirajzolódhat a fordulat Virág Barnabás szerint. Januárban ugyanakkor még nőhet a pénzromlás üteme, leginkább a benzinárstop eltörlésének azóta is élő hatása miatt. Mindezekkel együtt minimális gazdasági bővülésre számítanak az MNB-ben továbbra is 2023-ra, ez pedig a növekedésben jelentős lassulást jelent.

Az alelnök szavai szerint továbbra is fennmaradnak a szigorú monetáris kondíciók, azaz a 18 %-os irányadó kamatszint is. Bár az októberben meghozott döntések képesek voltak a pénzpiaci folyamatok (például az államkötvény hozamok) stabilizálására, nem elegendő egy-két hónap pozitív adata ahhoz, hogy változtasson politikáján az MNB. Virág jelezte, hogy továbbra is biztosítják a devizalikviditást az energiabeszerzésekhez.

Új intézkedések – ugrik a forint

Az MNB alelnöke nemcsak megerősítette, hogy továbbra is elkötelezettek a piaci stabilitást elősegítő rendkívüli eszközök megtartásában, hanem új intézkedések bejelentésére is sor került. Virág Barnabás közölte, hogy áprilistól a jelenlegi 5 %-ról 10 %-ra emelkedik a kötelező tartalékráta, ezzel is csökkenti az infláció letörését gátló túlzott likviditást a jegybank. Az MNB emellett folytatni fogja a hosszú futamidejű betéti tenderek és diszkont kötvények aukcióját.

Ahogy az Erste Bank közleménye is fogalmaz, jelentős erősödést tapasztalhattunk a forint piacán Virág Barnabás háttérbeszélgetését követően. Hogy ez meddig tarthat, jelentős függvénye lehet természetesen a jegybanki politika alakulásának is. Nagy János makrogazdasági elemző szerint várhatóan még az év első felében elkezdheti közelíteni a most effektívnek számító 18 %-os egynapos betéti kamatot az alapkamat irányába. Mindenesetre ma már 390 alatt is járt az EUR/HUF kurzus. Ez az árfolyam újabb sokhavi csúcsot jelent, az euróárfolyam ugyanis utoljára nyár legelején járt olyan alacsony szinteken, mint most.

Háttérbeszélgetés a kamatdöntő ülés után

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!