2024 június 16

Újra szárnyal a forint – ideje már eurót váltsunk?

A hét eleje nem alakult túl szépen a magyar fizetőeszköz értékeltsége szempontjából. Az EUR/HUF kurzus ugyanis nagyobb mértékben került feljebb napon belül, mint idén eddig bármikor. A forint gyengülése azonban úgy tűnik, hogy nem bizonyult tartósnak. Szerda estére ugyanis 387 köré erősödött az euróval szemben.

Változatos mozgás, de 400 alatti euró

Ahogyan hétfői cikkünkben is fogalmaztunk, kisebb pánik alakult ki a forint piacán. Nagyon rövid idő alatt emelkedett ugyanis jelentősen az euróárfolyam, de még kedden is volt, hogy 396 forintnál is többet kellett adni egy euróért a devizapiacon. Jelentősebb országspecifikus hír nem látott napvilágot, a nemzetközi piacok ugyanakkor erőteljesen lefordultak, miután meglepő munkaerőpiaci adat jött az Egyesült Államokból. A forint szempontjából a nemzetközi hangulat alakulása pedig az elemzők által is hangsúlyozottan fontos tényező. Ezzel párhuzamosan a dollár nagyot erősödött az euró ellenében is, ami hagyományosan nem segíti a régiós devizák megítélését sem.

Az OTP elemzői csapata ma reggeli elemzésében kiemelte, hogy a 398,4-es érték lehet rövidtávon a vízválasztó a long és a short oldal között. Az elemzők szerint még mindig érzékelhetően jelen vannak a forint vevők, mivel a vételek egy-két napos korrekciók után folytatódnak, de a további hozamlehetőség a forint oldalán már nem a legjobb, nagyobb korrekciók is jöhetnek a forint/euró párnál. A trendvonalat érdemes ugyanakkor követni, amíg ez nem törik felfelé, addig nem valószínű, hogy tartósan tudna fordulni az EUR/HUF kurzus felfelé. A 375-382,8 közötti zónában lehet az emelkedő trend előtti mintából számítható célár, itt találhat erős támaszra és profitrealizálásra a görbe.

Jön az inflációs adat

Kiemelten fontos adatsor érkezik nemsokára. Pénteken közli ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a januári inflációs adatot. Mindez meghatározó lehet a jegybank további monetáris politikája szempontjából. Nagy kérdés ugyanis, hogy meddig maradnak érvényben a rendkívüli eszközök, mint amilyen a 18 %-os egynapos betéti tender is. Utóbbi akkor került bevezetésre, amikor októberben már 430 forintnál is többe került egy euró. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris pályája tehát kulcselem a forint megítélésében. A magas kamatok fenntartására pedig a legutóbbi kamatdöntés utáni tájékoztató szerint minden esély megvan.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!