2024 április 16

Kevesebb amerikai maradt munka nélkül

A vártnál nagyobb mértékben, a pandémia-válság kezdete óta a legalacsonyabbra csökkent októberben a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteki jelentése alapján.

Októberben 531 ezerrel, három hónapja a legnagyobb mértékben emelkedett a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államok gazdaságának nem mezőgazdasági ágazataiban. A piac kisebb, 450 ezres növekedést várt októberre a szeptemberi 312 ezres növekedés után. A munkanélküliségi ráta az előző havihoz képest 0,2 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent – adta hírül a távirati iroda.

A piac kisebb csökkenést, 4,7 százalékos munkanélküliségi rátát várt októberre a szeptemberi 4,8 százalék után. Az év eleje óta havi átlagban 582 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. A válság kezdete, 2020 áprilisa óta pedig összességében 18,2 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, de az októberi állás szerint ez még 4,2 milliós elmaradás a válság előtti szinttől. A munkanélküliek száma 7,4 millió volt októberben, 255 ezerrel csökkent az előző havihoz képest.

Az októberi 4,6 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb a válság tavaly márciusi kezdete óta. Mind a munkanélküliek száma, mind a munkanélküliségi ráta még mindig jóval meghaladja a tavaly tavasszal kezdődött válság előtti szintet, amikor 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta és 5,7 millióan voltak munka nélkül. https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm