2024 május 21

Egyre kevesebben igényelnek segélyt az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – ismertette az amerikai munkaügyi minisztérium.

A szakértők várakozásának átlagában nagyobb, 215 ezres adat szerepelt. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 250-nel 214 250-re csökkent. A március 30-ával zárult héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 817 ezer volt az egy héttel korábbi 1 millió 789 ezer után. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására – közölte a távirati iroda.

Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenállóképességét jelzi. Valamint arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben.

Címlapkép forrása: Shutterstock