2024 május 30

Egyesült Államok – megugrottak a termelői árak, mik a konkrétumok?

Az elemzők által vártnál kisebb mértékben emelkedett az amerikai termelőiár-index márciusban havi összevetésben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy márciusban havi bázison a termelőiár-index szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal emelkedett az előző havi 0,6 százalékos növekedést követően. Az elemzői konszenzusban 0,3 százalékos növekedés szerepelt. Márciusban a termelőiár-index emelkedése éves szinten 2,1 százalék, tavaly április óta a legnagyobb mértékű volt az előző havi 1,6 százalékos növekedés után. Az elemzői várakozások átlagában kissé nagyobb, 2,2 százalékos emelkedés szerepelt márciusra.

Bejött az elemzők jóslata

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben 2,4 százalék. Tavaly augusztus óta a legmagasabb volt márciusban a februárban jegyzett 2,1 százalék után, meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 2,3 százalékot. A termelői magárindex havi összevetésben az elemzők által várttal összhangban 0,2 százalékkal emelkedett márciusban a februári 0,3 százalékos növekedés után. Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 3,5 százalékra gyorsult márciusban a februári 3,2 százalék után. Az elemzők 3,4 százalékos adatot vártak márciusra. Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várt 0,3 százalékot meghaladva 0,4 százalékkal nőtt február után márciusban is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,7 százalékot felülmúlva 3,8 százalék volt február után márciusban is – ismertette a távirati iroda.

Régóta nem volt szünet a monetáris szigorításban

Havi szinten a maginfláció az elemzői várakozásokban szereplő 0,3 százalékot meghaladva, az előző havival megegyezően 0,4 százalék volt márciusban is. A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, március 20-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban.

Legutóbb júliusban emelték a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig öt alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed következő kamatdöntése május 1-jén esedékes. A befektetők többsége jelenleg arra számít, hogy a várakozásokat meghaladó infláció miatt szeptember előtt nem várható kamatvágás.

Címlapkép forrása: Shutterstock