2024 április 25

Megugrottak a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban januárban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.

Felülmúlták a várakozásokat

A személyi jövedelmek az elemzők által várt 0,4 százalék helyett 1,0 százalékkal, egy éve a legnagyobb mértékben emelkedtek januárban az előző havihoz képest a 0,3 százalékos decemberi bővülés után. A személyes kiadások az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal emelkedtek az előző havival összevetve. Egy hónappal korábban 0,7 százalékos volt a növekedés havi bázison. Januárban a szolgáltatásokra fordított kiadások 1,0 százalékkal nőttek, az árukra fordított kiadások ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkentek. Az év első hónapjában a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a lakhatásra és közműdíjakra, a pénzügyi szolgáltatásokra és biztosításra, az egészségügyi szolgáltatásokra (különösen a kórházi ellátásra) fordított kiadások járultak hozzá.

Nagy szerepet játszott az alkatrészek forgalma

Az árucikkeken belül a csökkenéshez a legnagyobb mértékben a gépjárművek és alkatrészek (elsősorban az új kisteherautók), a benzin és egyéb energiatermékek, valamint az egyéb nem tartós fogyasztási cikkek (főként a vényköteles gyógyszerek) forgalma járult hozzá. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató – lényegében a fogyasztói árak változása – az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal emelkedett havi összevetésben az előző hónapban jegyzett 0,1 százalékos növekedést követően. A személyes fogyasztási kiadások árindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokkal megegyező mértékben, 2,4 százalékkal nőtt januárban a decemberi 2,6 százalékos emelkedést követően.

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes fogyasztási kiadások gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az előző havi 0,1 százalék után az elemzők által várttal összhangban 0,4 százalékkal, 2023 februárja óta a leggyorsabb ütemben emelkedett havi szinten januárban. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben az elemzői várakozásokkal megegyezően 2,8 százalékkal, 2021 márciusa óta a leglassabb ütemben nőtt az év első hónapjában az előző havi 2,9 százalék után. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

Borítókép forrása: Shutterstock