2023 január 27

Döbbenetes költekezés – rekordot döntött a Black Friday

A Black Friday alatti vásárlások idén új rekordot döntöttek, egyre többen és egyre nagyobb tételekben vásároltak otthonuk kényelméből.

Az Adobe adatai szerint az amerikai fogyasztók pénteken, rekordösszegű 9.12 milliárd dollárt költöttek el online, ami 2.3 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nagymértékű költekezés még tovább folytatódhat, szakértők a hétvége többi napján, valamint a Cyber Monday alatt is hasonló számokat várnak.

Az Adobe előrejelzése során a Cyber Monday alatt, ahol jellemzően számítástechnikai termékeket lehet olcsóbban megvásárolni, várhatóan 11.2 milliárd dollárt fognak majd elkölteni az amerikai fogyasztók, ami éves szinten körülbelül 5 százalékos növekedést jelentene.

Az online vásárlók körében kifejezetten kapósak voltak az elektronikai cikkek, az okosotthon termékek, valamint az audioberendezések is. A játékok és edzőeszközök eladásai szintén nőttek. Az Adobe szerint az ünnepi kívánságlisták népszerű tárgyai közé tartozott a Fortnite, a Roblox, az Xbox Series X, a drónok, az Apple MacBookok és a Dyson termékek.

A magasabb árakkal és infláció nyomásával küzdve a fogyasztók a rugalmasabb fizetési módokat részesítették előnyben. Például a Buy Now Pay Later rendelések 78 százalékkal nőttek a hét során a tavalyi év azonos időszakához képest.