2024 április 22

Alacsonyabb sebességbe kapcsolt az USA gazdasága

A márciusi ütemre mérséklődött júliusban az amerikai gazdaság teljesítményének a növekedése a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges adatai szerint.

Az amerikai gazdaság kompozit beszerzésimenedzser-indexének végleges júliusi értéke magasabbnak bizonyult ugyan az előzetes 59,7 pontnál, 59,9 pont lett, de ezzel együtt is március óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 63,7 pontról – adta hírül a távirati iroda.

Az index a csökkenéssel együtt is a gazdasági teljesítmény lendületes növekedését tükrözi, még ha az előző havinál kissé lassúbb ütemben is. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését jelenti, míg az 50 pont alatti érték számszerűsíti a teljesítménycsökkenés ütemét.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari teljesítménymutató csökkent az előző havihoz képest, a feldolgozóipari viszont emelkedett.

A szolgáltatóipari BMI júliusi végleges értéke 59,9 pont lett, magasabb az 59,8 pontos előzetes értéknél, de alacsonyabb a júniusi 64,6 pontnál és egyúttal a legalacsonyabb február óta.

A Markit hétfőn publikált amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének értéke a júniusi 62,1 pontról 63,4 pontra emelkedett, ami az adatok gyűjtésének kezdete, 2007 májusa óta a legjobb érték.

„Az amerikai gazdasági növekedés üteme lehűlt ugyan valamelyest júliusban, de ezzel együtt is erőteljes teljesítménynövekedést tükröz, ami alapján a harmadik negyedévben is robusztus GDP-növekedésre lehet számítani” – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Az ösztönző intézkedéseknek és az átoltottsági arány növekedésének köszönhetően folytatódott a gazdasági nyitás, ezzel párhuzamosan emelkedett a lakossági fogyasztás mind az árucikkek, mind a szolgáltatások terén.