2024 június 14

„3.25 százalékra lassulhat az infláció 2023-ban”

John Williams, a New York-i Federal Reserve elnöke péntek este azt mondta, hogy „várakozásaim szerint az amerikai infláció 2023-ban 3.25 százalékra lassulhat.”

John Williams, a Federal Reserve Bank of New York elnöke péntek este kijelentette, hogy a várakozások szerint az amerikai áremelkedés mértéke idén 3.25 százalékra lassulhat. Ugyanakkor hozzátette, hogy időbe telik, amíg a Federal Reserve a rendelkezésre álló eszközökkel újra el tudja érni a kívánt inflációs célt.

„Arra számítok, hogy az infláció idén 3.25 százalék körüli szintekre fog csökkenni. Majd az elkövetkező két évben közelebb kerülne a hosszú távú inflációs célunkhoz. Emellett a bankár arra számít, hogy a reál-GDP 2023-ban „szerényen nő, és jövőre is tovább emelkedik.” A munkanélküliség kapcsán John Williams egyenletes emelkedést vár, 2024-re 4.5 százalék körül alakulhat a munkanélküliségi ráta.

amerikai infláció fed
(www.shutterstock.com)

„A gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok. A döntéseinket az adatok, valamint a maximális foglalkoztatási és árstabilitási mandátumunk teljesítése fogja vezérelni. Bízom abban, hogy az intézkedéseink hatására az infláció belátható időn belül a hosszú távú célként funkcionáló 2 százalékos szintre lassul.” – zárta Williams.

Az amerikai inflációra vonatkozóan ma kaptunk friss információt. A személyi fogyasztási kiadások magindexe (PCE) a fogyasztók által fogyasztási céllal vásárolt áruk és szolgáltatások árának változását méri, kivéve az élelmiszereket és az energiát. Az árakat a tételenkénti összkiadás alapján súlyozzák. Az árváltozást a fogyasztó szemszögéből méri. A vásárlási trendek változásainak és az inflációnak a mérésének egyik legfontosabb módja. Az adat végül 0.3% lett, amei kevesebb a vártnál (0.4%) és az előzőnél is (0.6%).

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: Shutterstock