2024 július 14

Orbán Viktor Kijev-be látogat: Zelenszkij-vel találkozik

Orbán Viktor magyar államfő kedden Kijevbe látogat Zelenszkij elnökhöz – erősítette meg három, a terveket ismerő forrás. Ez a váratlan utazás jelentős lépés Orbán számára, különösen azóta, hogy Magyarország vette át az EU soros elnökségét – írja a Guardians.

Budapesti források jelezték, hogy Orbán Viktor Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel, ami a magyar miniszterelnök első ukrajnai látogatása a több mint két évvel ezelőtt kezdődő háború óta.

Mióta Orbán Viktor győzelmet aratott a 2022-es parlamenti választásokon, Zelenszkijt az „ellenfelei” közé sorolta, összeesküvést állítva ellene és támogatva az ellenzéket. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik segítője tartózkodott attól, hogy kommentálja a látogatást, míg egy másik kijevi forrás megerősítette a terveket, és kijelentette: „Orbánt holnapra várják ide, hacsak az utolsó pillanatban nem történik változás”.

Budapesti források szerint az utazás a két ország határához közeli nyugati régióban élő ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogairól folytatott hosszas tárgyalások után vált valóra. Sok európai országgal ellentétben Magyarország következetesen megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás szükségességét, és helyette tűzszünetet szorgalmazott.