2023 január 27

Sorra esnek el a benzinkutak, mi történik a magyar töltőállomásokon?

A koronavírus kirobbanásakor tapasztalt pánikvásárlához hasonlítható helyzetben vannak a magyar benzinkutak. A kialakult pánik szörnyű dominóhatást fejtett ki. A hétfői napon egyre nehezebb volt üzemanyaghoz jutni Magyarországon. Itt viszont már nemcsak a kisebb településekről volt szó, hanem a fővárosban is problémákat lehetett tapasztalni. A történet folytatódott kedden is.

(www.shutterstock.com)

A portfólió múlt héten beszámolt róla, hogy álhír miatt rohamoztak meg több benzinkutat is. A hír arról szólt, hogy a kormány hirtelen el fogja törölni a 480-as hatósági árakat. Ez miatt több helyen hiány alakult ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Mol-tól várt megoldást a hazai helyzetre. Elmondása szerint a 480-as ár fennmaradhat, ha a Mol képes garantálni az ország ellátását. Mostanra viszont több helyen már arról számoltak be, hogy a piaci áras üzemanyag is elfogyott. A MOL is beszámolt a helyzetről, melynek kezelése folyamatban van.

A hajsza tovább folytatódik, miért a Mol-tól várunk megoldást?

Azóta viszont a helyzet súlyosbodott. Az üzemanyaghiány miatt a magyar benzinkutakon, a hétvége után már hétfőn és kedden reggel is hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásokon. Magas fokú pánik uralkodik az országban. Egyes beszámolók szerint legalább 30-40 percig kell várakozni, hogy sorra kerüljenek és tankolni tudjanak az autósok. A közösségi média segítségével próbálják informálni egymást a bajba jutott autósok.

(www.shutterstock.com)

Nem valami rózsás a helyzet, az értesülések szerint az üzemanyagkészletek vészesen fogynak. A különböző benzinkutak sorra vezetnek be mennyiségi korlátozásokat. Ennek ellenére is hiány van, hiszen a több, mint egy éve bevezetett 480-as árfolyam megmentette az embereket a költekezéstől, azonban az alacsony ár miatt a fő üzemanyag-importőrök kivonultak az országból. A vezető szerepet innentől a Mol vette át, amely csak akkor tudja tartani a frontot, ha a Barátság vezetéken zavartalanul jön a szállítmány és a százhalombattai finomító is megfelelően működik. Az orosz olajársapka bevezetése miatt viszont az oroszok elkezdtek fenyegetni a vezeték leállításával, illetve a százhalombattai finomító is technikai problémákkal küszködik. Jelenleg 55 százalékos kapacitáson működik, ezzel tovább rontva a helyzetet.

Forrás: portfolio.hu; index.hu; mandiner.hu

Címlapkép: Shutterstock