2023 január 27

Drasztikusan csökkent a fekete arany árfolyama– enyhülés jöhet a kutakon?

Elképesztő, de mégis valóság, a keddi napon 80 dollár alá zuhant a Brent. Hasonló értékkel januárban, még a háború kirobbanása előtt találkozhattunk. Bár a vasárnapi találkozón a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete tartotta magát a csökkentésről szóló tervéhez, a referenciaértékek a héten már most több, mint 6 dolláros mínuszba futottak bele.

(www.shutterstock.com)

Az OPEC és további nagy olajtermelők, köztük Oroszország vasárnap jelezték, hogy napi 2 millió hordóval korlátozzák a kínálatot. Ezen tervük a múlt hónapban kezdődött, és egészen 2023 végéig tarthat. Azonban hozzátették, hogy a csoport kész bármikor találkozni, hogy szükség esetén foglalkozzon a piaci fejleményekkel. A mostani helyzet akár egy ilyen találkozó alapját is adhatja a jövőben. Borzasztóan alacsonyra került az olaj árfolyama, miközben a globális kereslet iránti növekvő aggodalmak ellensúlyozzák az EU által bevezetett ársapka teljes bullish hatását. A kartell szerette volna stabilizálni az árfolyamot 90-100 dollár között, azonban a jelenlegi körülmények ennek szöges ellentétét mutatják. Hatalmas volatilitással találkozhatunk minden egy nap, illetve az OPEC profitja is megcsappant. Bár a múlt héten láthattunk némi erősödést az árfolyamban, ennek hétfőre nyoma veszett.

Bezuhant a nyersolaj árfolyama, komoly bizonytalanság uralkodik a piacon

„Nemsokára már a 60 dollárhoz közelíthet majd a WTI, ha így folytatódnak a dolgok. Úgy gondolom, hogy a 80-as szintek lesznek a felsőértékek, hatalmas meglepetés volna, ha ennél is magasabbra törnénk,” jelezte Eli Tesfaye, RJO Futures vezető piaci stratégája.

Kritikus állapotban vannak a gazdaságok, ezért a keresleti kilátások sem a legjobbak. A világ legnagyobb olajimportőrének a szolgáltatási szektorban mutatott aktivitása nemrégiben hat hónapos mélypontot ért el. Ezen felül az európai gazdaságok is hadilábakon állnak. Növekedésük lassult a magas energiaköltségek és az emelkedő kamatlábak miatt. Az Egyesült Államok szolgáltatóipari adatai erős amerikai gazdaságot jeleztek, ez viszont emelte a további agresszív kamatemelés esélyét. A kamatemelések hatását pedig már ismerhetjük.

(www.shutterstock.com)

Kínában több város is enyhíti a covid-19-hez kapcsolódó korlátozásokat, ami kereslet növekedésével kapcsolatos várakozásokat válthat ki, azonban egyelőre még ez sem volt elég a zuhanás megállításához.

Forrás: reuters.com; edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock