2023 szeptember 21

Benzin pánik – hol tankoljunk olcsóbban?

Érdemes megtervezni, hogy hol tankoljunk. Az elmúlt hetekben az olaj árfolyama emelkedésbe kapcsolt, valamint a forint gyengülése is tovább rontotta a helyzetet. Jelenleg a holtankoljak.hu- adatai szerint hazánkban, némi enyhülést követően, a 95-ös benzin átlagára 641.5 forint / liter. A gázolaj átlagára jelenleg 645.8 forint / liter Magyarországon.

A szakértők ilyen magas üzemanyagárakra csak januártól számítottak, miután bevezetik a 41 forintos adót. Most viszont úgy tűnik Magyarország helyzete sokkal gyorsabban romlik, mint azt a szakértők várták. Összegyűjtöttük, hogy más európai országokban jelenleg milyen árak mellett tankolhatunk.

Benzin – mi a helyzet más európai országokban?

Az Autotraveler adatai szerint jelenleg Európában Hollandiában Norvégiában és Izlandon kell a legmélyebben zsebbe nyúlni a benzinkutakon. Ezekben az országokban a 95-ös benzin piaci átlagára 2 euró/liter fölött van. Ezzel ezekben az országokban 25-30 százalékkal drágább az üzemanyag, mint ez európai átlag. Az Autotraveler adatai szerint a benzin átlagára a kontinensen jelenleg 1.59 euró/liter.

benzin gázolaj forint euró

Magyarországon a jelenlegi árak az európai átlag fölöttinek számítanak. Euróba átszámítva átlagosan literenként 1.63 euróért tankolhatunk. A 45 független európai országból 22 országban magasabbak az árak, mint hazánkban.

Közvetlen szomszédainknál az Autotraveler adatai szerint Ausztriában és Szlovákiában drágább a benzin, a többi környező országban némileg alacsonyabb a benzin piaci ára.

benzin árak

Európa keleti részén lehet a legolcsóbban tankolni. Oroszországban és Fehéroroszországban 1 euró alatti átlagárat rögzítettek. (Oroszország: 0.5 euró / liter, Fehéroroszország: 0.6 euró / liter)

Június környékétől kezdve drágulást tapasztalhattunk a benzinkutakon az egész kontinensen, a 95-ös benzin és a gázolaj ára is emelkedésbe kapcsolt.

Forrás: Autotraveler

Borítókép forrása: www.shutterstock.com