2024 május 23

Döntenek az ország sorsáról – izgulhat Magyarország

Hasonló forgatókönyv van kibontakozóban, mint egy évvel ezelőtt. Idén is az utolsó pillanatban kaphatunk zöld utat a magyar helyreállítási tervre. A Szabad Európa arról értesült, hogy az idén augusztus végén benyújtott, kölcsönkérelemmel módosított magyar helyreállítási terv jövő kedden megkaphatja a zöld jelzést az Európai Bizottságtól. Ebben az esetben pedig Magyarország 4,6 milliárd euró összegű uniós forráshoz juthat hozzá. Az EU-s pénzekért folytatott küzdelem itt viszont nem ér véget. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön esetében sem egyenlő a jóváhagyás a tényleges kifizetésekkel. Az egyik nagy akadály az úgynevezett 27 szupermérföldkő teljesítése. A 4,6 milliárd eurós keret nyolcvan százaléka mindaddig elérhetetlen Magyarország számára, amíg nem teljesíti a 27 szupermérföldkövet.

Jogsértési eljárás indult Magyarország ellen

Az Európai Bizottság az uniós jogszabályok érvényre juttatása érdekében több tagállam ellen is jogsértési eljárást kezdeményezett. Magyarország sem maradt ki a sorból, és összesen hét ügyben kapott felszólítást: a légszennyezéssel kapcsolatos uniós jognak való megfeleléstől kezdve, a jogi kérdéseken át, egészen a belvízi hajózásig. Amennyiben Magyarország nem tesz eleget a brüsszeli kéréseknek, akkor az adott ügyek az Európai Unió Bíróságán folytatódhatnak.

Hova teszik a pénzüket a magyarok?

Bár az uniós pénzekre még várni kell, a magyar lakosok nem fecsérlik az idejüket. Egyre komolyabban veszik a megtakarítást, és jelentősen többet tesznek félre, mint tavaly derült ki az október végén közzétett adatokból. Azok a magyarok, akik képesek voltak megtakarítást képezni, idén átlagosan 40 616 forintot tettek félre minden hónapban. A rekord magas infláció ellenére a lakosság 30 %-a továbbra is készpénzben takarékoskodik. Bár az októberi hónapban megérkezett az egy számjegyű infláció, továbbra is rengeteg kamattól eshet el az jelenleg, aki nem fekteti be valamibe a megtakarítását. A jelenlegi gazdasági környezetben tehát érdemes utána járni a lehetséges megtakarítási formáknak.

Címlapkép forrása: Shutterstock