2024 június 13

Megtakarítás – megdöbbentő, hogy mennyit tesznek félre a magyarok!

A megtakarítás kérdésköre változatlanul kulcsfontosságú a lakosság pénzügyi, gazdasági helyzetének vizsgálatakor. A félretett pénz szerepe különösen nagy a COVID-19 pandémia óta, amikor sokan veszítették el a bevételi forrásaikat szinte egyik napról a másikra. Takarékoskodnak is a magyarok, legalábbis ez derül ki az Erste Bank által rendelt kutatásból.

Havi 40 ezer megtakarítás

Az Erste Bank által kért felmérés szerint idén átlagosan 40 616 forintot tettek félre azok a magyarok, akik képesek voltak megtakarítást képezni. Ez az adat nagyjából 14 %-os növekedést jelent egy év alatt, hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy az infláció is igen magas volt a mögöttünk álló év során. Ha minden hónapban ennyit tesz félre valaki és nem kamatoztatja, akkor is nagyjából évente félmilliós plusz megtakarítása keletkezik. Váratlan helyzetre a magyarok 55 %-ra, pénzügyi tartalék céljából a megtakarítók 53 %-a, míg nagyobb lehetséges jövőbeli kiadásra 38 % spórol. 2019-ben még csak a válaszadók 70 %-a tartotta fontosnak, hogy félretegyen, örvendetes, hogy ez mostanra már 82 %.

Készpénz – tart az uralma

Ami szintén érdekes, hogy a lakosság 30 %-a továbbra is készpénzben takarékoskodik. Ez számos szempontból problémás, de az igazi gond most, a rekord magas infláció környékén látszik. Rengeteg kamattól esik el az jelenleg, aki nem fekteti be valamibe a megtakarítását – példának okáért a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) induló éves kamatozása 14,75 %. Az állampapír ráadásul kockázatmentes befektetésnek tekinthető, de a szintén ilyennek tekinthető bankbetétben is többet kamatozik a pénzünk, mint a párnacihában. Érdemes ezért körül járni a lehetséges megtakarítási formákat, a készpénz és a számlapénz ugyanis sokat veszít értékéből ebben a gazdasági környezetben.

Címlapkép forrása: Shutterstock