2024 május 30

Forint – sorsdöntő napok jöhetnek, 300-as euróra készüljünk?

Mind az előző hét, mind a folyó hét meglehetősen fontos a magyar fizetőeszköz számára. A forint tavaly áprilisban nem látott szintekre erősödött az euróval szemben, nagyon szép eddig a 2023-as teljesítménye a pénzünknek. Kérdés, hogy meddig tarthat még ki a forint rég nem tapasztalt ereje. Ez utóbbi az elemzői vélemények alapján függhet a héten napvilágot látó adatoktól is.

Nagy erő

A 2022-es évet a hivatalos MNB árfolyam szerint majdnem pontosan a 400-as szinten zárta a forint az euróval szemben. Az EUR/HUF kurzus azóta alig tartózkodott a kerek érték felett, és jelenleg is nagyon távolinak tűnik a korábbi vízválasztó. Még mindig közelebb van persze a 400-as szinthez az euróárfolyam, mint a régebben megszokott 300-ashoz, azonban a tendencia az erősödést mutatja. A forint erejét számos tényező indokolhatja a gázárak csökkenésétől kezdve az uniós pénzekről való részleges megállapodáson át egészen a nemzetközi piaci hangulat javulásáig. Kétségtelen azonban, hogy a magyar fizetőeszköz piaci megítélését nagyban javítja a rendkívül szigorú monetáris politika.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis továbbra is fenntartja az október közepe óta élő rendkívüli eszközöket, trendszerű javulást várnak a jegybankárok a lazítás előtt. Ráadásul egyéb eszközökkel is csökkenti az MNB a piaci likviditást, ilyen a kötelező tartalékráta emelése, de a diszkontkötvényeken keresztül a swappiacot sem hagyja érintetlenül a jegybank. Egyelőre az biztos, hogy végül erősödött a forint a múlt heti kamatdöntés és kommunikáció után. Némi meglepetésre a Moody’s pénteken nem rontotta negatívról stabilra Magyarország államadósság besorolását, ma pedig újra erőre tudott kapni a forint.

Forint – fontos lehet a hét

Ahogy az elemzők is rendre rávilágítanak, a forint árfolyamát országspecifikus és nemzetközi piaci tényezők is mozgathatják. Mindkettő színtérről érkezik fontos makroadat a héten. Szerdán 8:30-kor érkezik a hazai inflációs adat. Megtudjuk, hogy mennyivel lett drágább az élet a februárban, és ez fontos lesz a jegybanki döntések során is. A központi bank ugyanis vélhetően az infláció tartós fordulatáig várhat a monetáris szigorral a korábbi nyilatkozatok alapján. Emellett péntek délután magyar idő szerint fél háromkor a tengerentúlról érkezik a munkanélküliségi ráta. A Fed monetáris politikáját szorosan befolyásoló adat közvetetten a forintra is hatással lehet, ahogyan azt Virovácz Péter, ING elemzője is kifejtette korábban.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!