2023 március 20

Kiderül, mennyivel drágult az élet – erre figyelj a héten

Európában és az Egyesült Államokban legnagyobb részben lezajlott a gyorsjelentési szezon, azonban így is izgalmasnak ígérkezik az előttünk álló hét. Megismerhetjük ugyanis az amerikai munkanélküliségi rátát, és képet kapunk arról is, hogy mennyivel drágult itthon az élet februárban. Az OTP gyorsjelentése pedig a blue chipek gyorsjelentési szezonját koronázza majd meg.

Nemzetközi piacok – jön a munkanélküliségi adat

A hét eleje meglehetősen lassan indul, hétfőn jelentősebb makroadat nem lát napvilágot, és kedden is csupán a HelloFresh gyorsjelentési lehet érdekes. Szerdán reggel az Adidas gyorsjelentése után a német ipari termelési adatot ismerhetjük meg. Délután az amerikai ADP foglalkoztatottság változásáról kapunk információt. Csütörtök hajnalban a japán GDP, valamint a kínai inflációs adat adhatja meg az alaphangot a kereskedéshez, Japánból pedig a gépipari rendelésállomány alakulását is közlik. Szokásosan 14:30-kor érkezik a tengerentúlról az adat, amely a munkanélküliségi segélykérelmek számának változását hivatott bemutatni, a piacok zárása után pedig az Oracle teszi közzé gyorsjelentését.

A pénteki napon a legjelentősebb az amerikai munkaerőpiaci adat lesz. 14:30-kor ugyanis megismerjük a munkanélküliségi rátát, és ezzel egyidejűleg lát napvilágot a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása is. A munkanélküliségi statisztikák hagyományosan kifejezetten fontosak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed számára a monetáris politika alakításakor. Nem véletlen, hogy volt, hogy jelentős piaci reakció követte ezen adatokat a közelmúltban.

Hazai piac – OTP és infláció

Nem unatkozhatunk a következő napokban a magyar piacon sem. Kedd reggel 8:30-kor a januári ipari termelési adat érkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tolmácsolásában. Ennél sokkal fontosabb lesz szerdán hasonló időben az inflációs adat – kérdés, hogy tetőzött-e már Magyarországon a pénzromlás, vagy pedig a januárinál is magasabb inflációt mértek a statisztikusok februárban. Pénteken pedig a tőzsde nyitása előtt érkezik az OTP gyorsjelentése. Külön érdemes lesz majd figyelnünk a nagybank ukrajnai, illetve oroszországi operációjára, de a hazai kamatbevételek alakulása is érdekes lehet a nagyot emelkedő kamatkörnyezetben.

Forrás: Erste Market

Címlapkép forrása: Shutterstock