2024 június 18

Forint – szárnyal a sorsdöntő napon, jöhet a 350-es euró?

Nem alakult unalmasan a forint árfolyama eddig a hónapban. Az EUR/HUF kurzus 373 alatt is járt március első napján, aztán villámgyorsan emelkedett 402 fölé is az euróárfolyam. Mostanra viszont újra az erősödés irányába fordult a forint. Különösen izgalmas ez azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megtartotta kamatdöntő ülését és tájékoztatóját. A jegybank monetáris politikája ugyanis kulcskérdés a forint szempontjából.

Forint – nagy kilengések

Az EUR/HUF keresztárfolyam előző hétfő délelőtt még 402 felett is járt. Hozzá kell tennünk, hogy mindez egy meglehetősen negatív és ingatag nemzetközi piaci hangulatban következett be, a forint márciusi gyengülése az irányadó piacok esésével többnyire párhuzamosan következett be. A hét további részében azonban már inkább a magyar fizetőeszköz erősödése volt jellemző. Pénteken azonban újból jelentősebb esést mutatott be egy időre forint; ezen a napon a tőzsdén is nagyobb eséseket láthattunk a Deutsche Bank körüli esetleges aggodalmak közepette.

A mai napot joggal várhatták a befektetők és a piaci szereplők. Kamatdöntő ülést tartott ugyanis az MNB Monetáris Tanácsa. Ahogyan az várható volt, nem változtatott az egyébként nem is irányadó 13 %-os alapkamaton a jegybank. Nem is ez volt a lényeges talán, hanem a központi bank kommunikációja az amerikai bankcsődök árnyékában. A legfontosabb továbbra is az, hogy az MNB meddig tartja fenn az egynapos betéti tendert, annak 18 %-os kamatszintjével.

Virág: marad a 18 %

Utóbbiakra Virág Barnabás alelnök szavai alapján kaphattunk választ. Az alelnök kijelentette: a magyar bankrendszer tőkehelyzete továbbra is stabil. A jegybankár a kamatdöntés után kiemelte: a kockázati környezet tartós javulásáig az egynapos tendereken szükséges a 18 %-os irányadó kamat fenntartása. Az alelnök szerint az egy számjegyű infláció elérése az év végére egy komoly, kemény meccs lesz. A pénzromlás azonban az év második felében gyorsuló ütemben csökkenhet. Az infláció letöréséhez viszont fontos a gazdaságpolitikával való összehangoltság is Virág Barnabás szavai szerint. Kiderült az is, hogy az MNB 2024-re várja azt, hogy a magyar gazdaság visszatér egy dinamikusabb növekedési pályára. A jegybank alelnök kérdésre azt is elárulta, hogy a forint kilengései ellenére az árstabilitási célok nincsenek veszélyben.  Összességében egyelőre szép erősödést mutatott be a forint a mai napon, 381 alatt is járt délután az EUR/HUF keresztárfolyam.

A teljes mai háttérbeszélgetés

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!