2024 május 27

Forint – eldőlhet a sorsa, 350-es euróra készüljünk?

A tegnapi délutánon esésnek indult a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A forint ugyanakkor továbbra is jelentős erősödést tudhat magának összességében az elmúlt időszakot nézve. Ma este jön a Fed kamatdöntése, holnap pedig az Európai Központi Bank (EKB) dönt az irányadó rátáról. Mindeközben pedig a technikai képre is érdemes lehet figyelnünk.

Fontos napok

A nagy jegybankok kamatdöntő ülései jellemzően kiemelt figyelmet kapnak a piaci szereplőktől. A mostani környezetben ez még inkább igaz, hiszen a Fed is és az EKB is jelenleg kamatemelési ciklust folytat. Ennek fő oka, hogy az infláció a fejlett országokban messze az inflációs cél felett tartózkodik, ez pedig hosszabb távon jelentős károkat okoz a gazdaságban. A Fed és az EKB döntései azonban a forint mozgására is hatást gyakorolhatnak. Ennek oka, hogy a nemzetközi piaci hangulat is alapvetően befolyásoló tényező lehet.

Persze Magyarország esetében pláne nagyon fontos a monetáris politika, a forint szempontjából ez az egyik legjelentősebb tényező most. Erről azonban pár hétig lehet, hogy nem kapunk új információt, alig egy hete tartotta ugyanis kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Többet megtudtunk arról, hogy mikor csökkenhet nagyobbat az irányadó ráta. Virág Barnabás alelnök szerint ugyanis valamikor ősszel érheti el az alapkamat 13 %-os szintjét a jelenleg 18 %-os szinten álló egynapos betéti tender.

Forint – technikai elemzés

Az OTP Global Markets ma délután elemzést adott ki az EUR/HUF keresztárfolyamra vonatkozóan. Az elemzés szövege szerint a piros vastag ideális trendvonal határozta meg a forint lehetőségeit az elmúlt hetekben. Ez lehet veszélyben az OTP szerint, az árfolyam alulról közelíti az irányt meghatározó trendvonalat. A vastag piros trendvonal törése egy korrekciós fázist indíthat el az elemzők alapján. Ha ez nem történik meg, akkor új mélypont fog jönni az EUR/HUF kurzusnál. Az elemzés állásfoglalása szerint annak ellenére, hogy felfelé sem látni sok potenciált, még nem mondhatjuk ki, hogy láttuk a mozgás alját. Ezért akár új idei mélypont is a pakliban van még. Ellenállásnak az elemzés a 390,625, a 406,25 és a 414,06 szinteket jelölte meg, míg támasz a 367,2 és a 359,4 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!