2024 május 29

Forint erőt, az euró pofont kapott a döntéshozóktól

Vegyes mozgásokat láthattunk a devizapiacokon ma délután, miután a tegnapi Fed kamatemelést követően ma az EKB is 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre. Az EUR/USD kurzus lefelé vette az irányt. Az EUR/HUF jegyzése is megingott, forint erősödést láthattunk. Az arany árfolyamában szép felpattanást figyelhettünk meg.

Zajlanak az események a börzéken, nem unatkozhatnak a forex kereskedők. A devizapiacokon is volt ám mozgás, miután tegnap este 25 bázispontos kamatemelésről számolt be az amerikai Federal Reserve. A hangulatot tovább fokozta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a csütörtöki ülésén 25 bázisponttal megemelte az irányadó kamatlábat.

A Fed kamatemelését követően vegyesen mozgott az euró, a forint és az arany.
(www.shutterstock.com)

A hírekre vegyes reakciókat láthattunk a devizapiacokon.

Az EUR/USD kurzus jegyzése délután 14:15-kor még 1.1084-en állt, majd az EKB bejelentését követően esésbe kapcsolt az euró az amerikai dollárral szemben. Délután 5 órára ezen szinthez képest 0.88 százalékkal került alacsonyabbra az EUR/USD árfolyama. A Federal Reserve kamatemelését követően szerda este még erősödést láthattunk az euró részéről, ami egészen reggelig kitartott.

Erősödött a forint a kamatemeléssel kapcsolatos hírekre.

Izgalmasan néz ki az EUR/HUF grafikonja is, szerda délelőtt 373 forinton állt a kurzusjegyzése, délutánra pedig némi forint gyengülést követően 376.5 forintért kaptunk egy eurót. A mai napot oldalazással kezdte a pár, reggel 8 órakor érte el a csütörtöki lokális csúcspontját az árfolyam 375.7 forinton állt a jegyzés ekkor. Ezt követően erősödésbe kapcsolt a magyar fizetőeszköz. Délután 372.5 forinton is járt az árfolyam.

Meglepetést okozott az arany.

A sárga nemesfém mind a szerdai, mind a mai kamatemeléssel kapcsolatos hírekre jelentős emelkedéssel reagált. Az elmúlt 2 napban durván 3 százalékot erősödött az arany árfolyama az amerikai dollárral szemben.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: Shutterstock