2024 június 16

Forint – zuhanás a sorsdöntő napok előtt, most kell eurót venni?

Izgalmas hónapok állnak a magyar fizetőeszköz mögött. Láthattunk 400 feletti eurót is március vége felé, amikor az amerikai bankcsődök miatt igencsak elromlott a piaci hangulat. Azóta nagyot fordult a világ, és nemrég 370 alatt is járt az EUR/HUF keresztárfolyam. Ma azonban csúnya esést láthatunk a forintnál, nem kezdi jól a májust a forint.

Forint – fontos hét után..

A forint árfolyamára jó pár országspecifikus és nemzetközi piaci tényező hat. Ezek közül is egyértelműen kiemelkedett az utóbbi hónapokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. A jegybank által hozott intézkedések, a kamatkondíciók jelentős hatást is gyakorolhatnak a forint piaci megítélésére. Előző héten kedden tartott kamatdöntő ülést a Monetáris Tanács. Virág Barnabás alelnök előzetes jelzésének megfelelően az MNB csökkentette a kamatfolyosó felső szélét, 25 %-ról 20,5 %-ra.

Az irányadó ráta, az egynapos betéti tender kamatszintje viszont nem módosult, és helyben hagyták a 13 %-on álló alapkamatot is. Az alelnök a kamatdöntés után jelezte: a piaci várakozások szerint valamikor ősszel érheti el az irányadó ráta az alapkamat szintjét, ezt reális pályaként jellemezte Virág. Természetesen ebből még pontosan nem tudjuk, hogy mikor, milyen tempóban fogja csökkenteni az irányadó rátát az MNB, de jobban jósolhatóvá vált a hazai kamatpálya. Megtudtuk azt is, hogy a jegybank előrejelzése alapján az év közepétől csökkenhet erőteljesen az infláció, bár az élelmiszer-infláció áprilisban már mérséklődhetett.

… és fontos hét előtt

A mai napja nyugodtan indult a forintnak, 372 alatt is mozgott az euróárfolyam. Délután azonban jelentősebb gyengülésnek indult a forint, 375 környékén is láthattuk az EUR/HUF kurzust. A következő napokban márpedig több, a devizapiacra gyakran erőteljes hatást gyakorló eseménnyel kell számolnunk. A Fed holnap este 8 órakor tartja kamatdöntő ülését, a jegybankárok kommunikációja is kiemelt figyelmet kaphat majd a piaci szereplőktől. A forint reakcióját is érdemes lehet figyelni, a korábbi elemzői megszólalások szerint a Fed monetáris politikája is fontos lehet a hazai pénznemnek. Csütörtökön 14.15-kor pedig az Európai Központi Bank (EKB) dönt az eurózónára vonatkozó kamatszintről. Itt sem csupán a döntés lesz érdekes, a sajtótájékoztató is érzékenyen érintheti a börzéket.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!