2024 május 21

Új irányítási rendszer a jegybankban

Megkezdi munkáját Palotai Dániel ügyvezető igazgató, aki a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, valamint a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató, Nagy Márton, illetve Csizmadia Norbert, mint a jegybank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója – derül ki közleményből. Hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáért és működéséért Nagy Róza ügyvezető igazgató felel, míg Sándor György ügyvezető igazgatóként az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi.

A vezetőváltás keretében az eddigi 112 cégjegyzésre jogosult vezető és szakértő közül 22-nél lesz változás. Az érintett munkakörökben március végéig kerül sor a teljes cserére, amellyel a Magyar Nemzeti Bankban lezárul majd a vezetőváltás, illetve megtörténik az új irányításra való átállás – fogalmaznak a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken tette közzé új Szervezeti Működési Szabályzatát (SzMSz), amely létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a korábbi alelnökökhöz tartozó monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is. A frissen létrehozott főigazgatói pozíciót – az MNB korábbi tájékoztatása szerint – Nagy Róza tölti majd be, aki korábban az NGM közigazgatási államtitkára volt.

Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik. Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.