2023 december 10

Többeket magával ránthat a kínai sárkány

Rossz hír jött a kínai gazdaságról

Kínában hét hónapja legkisebb ütemben nőtt a feldolgozóipari aktivitás áprilisban, mert visszaesett a hazai és a külföldi kereslet, miközben csökkentek a nyersanyagárak – derült ki az ágazat teljesítményét tükröző, kedden közölt beszerzésimenedzser-indexből.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató együttműködésével készített kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,3 pontra süllyedt a márciusi 51,2 pontról. Elemzők kevésbé romló értékre, 51 pontra számítottak áprilisra.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására, az alacsonyabb pedig lassulásra utal.

A hétvégén ismertetett hivatalos adat valamivel kedvezőbb volt, de így is azt mutatta, hogy az ágazati BMI hat hónapja legalacsonyabb volt áprilisban. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a márciusi, ötéves csúcsnak számító 51,8 pontról áprilisban 51,2 pontra esett.

A Caixin/IHS Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.