2023 december 10

Hatalmas segítséget kapnak a gazdák

4-5 százalékos növekedés

Mivel a mezőgazdaságban az év második negyedére esnek a tavaszi munkák, ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része. Ezért ebben az időszakban az idén 4-5 százalékkal növekedhet a hazai agrárhitel-állomány a január-márciusihoz képest.

Ez azt jelenti, hogy a Takarék Agrár Központ várakozásai szerint az első negyedév végére 450 milliárd forint körül alakuló hitelállomány körülbelül 20 milliárd forinttal emelkedhet tovább.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Gyorsabb lehívás

A hitelpiac élénküléséhez hozzájárulhat, hogy március végéig a Széchenyi 2020 támogatási ciklus összes uniós vidékfejlesztési pályázatát kiírták. Az elsőként benyújtott beruházási pályázatok bírálata az utolsó szakaszához érkezett, a következő hetekben, hónapokban a pályázók folyamatosan fogják kézhez kapni a támogatói okiratokat.

Ennek birtokában azonnal igényelhetik az ötven százalékos előleget. Ennek lehívását gyorsíthatja fel a Takarékokban április 26-ától – a hazai piacon elsőként – elérhető támogatási előleg visszafizetési garancia termék, amelyből az agrárvállalkozások a Takarékbank várakozásai szerint több tízmilliárd forint értékben igényelhetnek – áll a közleményben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az agráriumot a takarékok – mint a szektor hagyományosan meghatározó finanszírozói – kiemelten, stratégiai partnerként kezelik, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ma is a legjobb ajánlatokat adják a mezőgazdasági vállalkozásoknak” – hangsúlyozta Vida József.

Mik a feltételek?

Bármilyen vállalkozási forma (őstermelő vagy egyéni vállalkozás is) nyújthat be kérelmet. Induló vállalkozásnak a takarékok a támogatói okiratban szereplő, megítélt támogatás 50 százalékának, de legfeljebb 200 millió forintnak a visszafizetését garantálja. A garancia lejárata igazodik a támogatói okiratban szereplő előleg elszámolási határidőkhöz.

A garancia iránti kérelmekről a takarékszövetkezetek egyszerű bírálati folyamatban döntenek. A kérelmezőknek 100 millió forint garancia igényig nem szükséges tárgyi fedezetet nyújtaniuk. Az alapbiztosíték az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és egy természetes személy készfizető kezessége. A garancia és kezességvállalási díja rendkívül kedvező, ezeken felül egyéb díjakat, költségeket a takarékok nem számítanak fel – áll a közleményben.

Minél hamarabb

A Vidékfejlesztési Program felhívásainak teljes körű megjelenését követően a kormány elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hamarabb tudják felhasználni a nyertes pályázók. Ennek alapja a támogatói előlegekhez való egyszerűbb hozzáférés, amihez viszont az európai uniós szabályok szerint 100 százalékos mértékű biztosítékot kell a kedvezményezettnek nyújtania.

A most elkészült garanciatermék ezt könnyíti meg a gazdák számára. Az előlegigénylés lehetőségének megteremtése, valamint a támogatási előleg visszafizetési garancia a kifizetések felgyorsulását eredményezi majd – húzta alá Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Egyre több földet művelnek

A Takarék Csoport agrárhitel-állománya már az előző év azonos időszakban is a piacinál nagyobb mértékben bővült, s a Takarék Agrár Központ hasonló eredményre számít az idén is. Ennek hátterében nemcsak a Takarékok hagyományosan erős vidéki jelenléte áll, hanem az is, hogy az ügyfelek között magas az egyéni gazdaságok aránya. Ezek száma országosan ugyan csökken, de összességében egyre több földet művelnek.

A KSH adatai szerint a 2003-as mintegy 2,5 millió hektárhoz képest a tavalyi év közepén már 190 ezer hektárral (7,7 százalékkal) nagyobb területen gazdálkodtak. E tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik, így a Takarék Agrár Központ arra számít, hogy a gazdálkodóknak egyre több hitelre lesz szükségük. Ahogy a Vidékfejlesztési Program pályázatainak értékelése nyomán is élénkülés várható a mezőgazdasági beruházásokban ebben az évben.