2023 november 29

Nagyot szárnyalhat a Mol

Holnap piacnyitás előtt teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol. A tavalyi trendekhez képest javuló számokra számít a piac. Ám ennél is izgalmasabb lehet: vajon mennyire érvényesül az új stratégia?

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az INA húzta a kitermelést

Az emelkedő olajár az integrált olajszolgáltató eredményeit vegyesen érinti – mondta Medveczky Márton, az Equilor senior elemzője , hozzátéve: a kutatástermelés, mely 33 százalékát képviseli a tisztított EBITDA-nak, újra a „régi szép időkre” emlékeztető teljesítményt nyújthat.

Ennek zálogát az INA, április végén közzétett első negyedéves számai képezik – folytatta. Az EBITDA a horvát leányvállalatnál 607 millió kunát ért el, mely a magasabb olajár miatt az előző időszak hatszorosa.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Stagnálhatott a finomítói üzletág

Éves összehasonlításban azt láthatjuk, hogy amíg az integrált petrolkémiai árrés jelentősen esett: a 2016 első negyedéves 701,6 EUR/tonnáról 539.3 EUR/tonnára. Addig a finomítói árrés a másik oldalról enyhe növekedést mutat: 5,8 USD/hordóról negyedéves átlagban 6,5 USD/hordóra nőtt.

Ennek következtében inkább stagnálhat a finomítás-kereskedelem teljesítménye, bár nem
kizárt egy váratlan pozitív fordulat, ha a klasszikus finomítás és motorbenzin fellendülést mutatott az előre látható petrolkémiai visszaesés mellett.

Már érezhető az új stratégia

Véleménye szerint a tavaly ősszel meghirdetett stratégiának megfelelően a kereskedelmi szegmens tovább folytatja a növekedést: 2016-ban a fogyasztói szolgáltatások EBITDA, mint a cég új stratégiájának fókusza, éves szinten 40 százalékot nőtt, de még mindig csak 14 százalékát adja a teljes CCS EBITDA-nak.

A vállalat határozott célja, hogy a fogyasztói szolgáltatások EBITDA a teljes EBITDA-n belül körülbelül 30 százalékot érjen el 2030-ra, ennek megfelelően a negyedév végén jelentették be, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként a MOL drive-through szolgáltatást vezet be töltőállomásain. A pilot project még nem járul hozzá az ezéves EBITDA-hoz, de a kilátások szempontjából a szektor kulcsfontosságú.

Holnap még az osztalék is hajtja

Holnap nemcsak a gyorsjelentés hajthatja felfelé a Mol árfolyamát. A közgyűlés ugyanis megszavazta 58 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után, így az osztalék 625 forint lehet részvényenként, szemben a tavalyi 567 forinttal. És a hét utolsó napján forog utoljára osztalékkal a papír.