Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Téli maximumon a Balaton vízszintje

Az elmúlt hetekben hullott bőséges csapadéknak köszönhetően a Balaton átlagos vízszintje 11 nap alatt 9 centiméternyit emelkedett a vizugy.hu adatai szerint. Ezzel elérte a téli üzemi szabályozás szerinti maximumot.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszint-maximum. Az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. Kedden 111 centiméter volt a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) elmondta, hogy a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik, amelynek időpontját még nem határozták meg. Novemberben fejeződött be a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése. A 19 milliárd forintból megvalósult projekt részeként átépült a Sió-zsilip is, amelynek vízleeresztő részét először fogják „élesben” kipróbálni.

A hajózási oldalt a múlt héten megnyitották: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság három géphajó, egy uszály és egy csónak átzsilipelését végezte el a Sió-csatorna belterületi, duzzasztott szakaszára az OVF tájékoztatása szerint. A hajók átzsilipelése során nincs folyamatos vízeresztés. Ilyenkor a hajózsilip csak a két víztér, a Balaton és a Sió-csatorna közötti vízszintkülönbség kiegyenlítésére szolgál – tették hozzá. A korábban zárt üzemi területnek számító Sió-zsilip környékének parkosítása még zajlik, tavasztól nyitják meg a nagyközönség előtt új közösségi térként. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője elmondta, a Balatonra és a vízgyűjtő területére lehulló újabb csapadék legkevesebb 5 centiméterrel megemeli a tó vízszintjét a következő két-három napban – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock