2024 július 14

Vége a Binance dollárjának

New York legfőbb pénzügyi szabályozója felszólította a Paxost, a Binance kriptotőzsde stabilcoinja mögött álló céget, hogy állítsa le a token kibocsátását – közölte a Paxos.

A BUSD

A Binance USD (BUSD) a világ egyik legnagyobb stabilcoinja, a New York-i székhelyű Paxos Trust Company bocsátja ki és váltja be. Mindkettőt a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYDFS) szabályozza.

A tokent úgy tervezték, hogy stabilan tartsa az értékét. A Paxos honlapja alapján közönséges készpénzből és amerikai állampapírokból álló tartalékokkal van fedezve.

A NYDFS közleményben közölte, hogy utasította a Paxost a BUSD veretésének leállítására „számos megoldatlan probléma eredményeként. Ezek a Paxos és a Binance közötti, a Paxos által kibocsátott BUSD-en keresztül történő kapcsolatának felügyeletével kapcsolatosak”. A szabályozó hatóság közleménye nem adott részleteket arról, hogy melyek voltak ezek a problémák.

Vége lenne a Binance dollárjának?

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao hétfőn korábban egy sor tweetben azt írta, hogy a szabályozó döntése azt jelenti, hogy „a BUSD piaci értéke csak csökkenni fog”. Hozzátette, hogy a Paxos biztosította a Binance-t, hogy az alapot teljes mértékben fedezik a Paxos banki tartalékai.

Zhao szerint a BUSD „teljes egészében a Paxos tulajdona”.

Zhao elmondta, hogy a Binance „továbbra is támogatni fogja a BUSD-t a belátható jövőben”. Azonban szerinte a a felhasználók „idővel más stabilcoinokra fognak átvándorolni”.
A Paxos közleményben közölte, hogy február 21-től leállítja az új BUSD kibocsátását. Aggodalomra azonban semmi ok, mivel „legalább 2024 februárjáig” továbbra is támogatja és beváltja a már meglévő BUSD-t.

A NYDFS azt mondta, hogy „szorosan figyelemmel kíséri a Paxost, hogy meggyőződjön arról, hogy a vállalat képes-e a visszaváltásokat rendezett módon elősegíteni a fokozott, kockázatalapú megfelelőségi protokollok betartásával”.

Erősödő szigor

A NYDFS szigorítása, amelyről először a Wall Street Journal számolt be, az amerikai szabályozó hatóságok kriptovaluták és a Binance elleni szélesebb körű szigorítás közepette történik. Az Igazságügyi Minisztérium pénzmosás és szankciók megsértésének gyanúja miatt vizsgálja a Binance-t. A Binance korábban azt mondta, hogy rendszeresen együttműködik a szabályozó hatóságokkal, hogy válaszoljon az esetlegesen felmerülő kérdéseikre.

A WSJ meg nem nevezett forrásokra hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet közölte a Paxosszal, hogy be kívánja perelni a vállalatot, azt állítva, hogy a Binance USD nem regisztrált értékpapír.

A SEC nem reagált azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Forrás: reuters.com