2024 május 23

Tarolt a Samsung a második negyedévben

Jelentősen, 53 százalékkal nőtt a Samsung Electronics működési nyeresége a második negyedévben.

A cég részleteket csak később közöl, de szakértők szerint a félvezetőgyártás volt a húzóágazat. A koronavírus-járvány miatt megnőtt otthoni munkavégzéshez ugyanis több gépre volt szükség, emiatt pedig megugrott a cég félvezetői iránti kereslet, miközben jelentősen nőtt a világpiaci áruk is.

A dél-koreai elektronikai konszern szerdán előzetes adatként azt közölte, hogy a második negyedéves működési eredménye az elmúlt három év legjobbja, 12 ezer 500 milliárd won (11 milliárd dollár) volt.

Szakértők gyengébb adatra, 11 ezer 300 milliárd wonra (10 milliárd dollár) számítottak. A június végével záródott három hónapban a cég bevétele 18,9 százalékkal, 63 ezer milliárd wonra (55,4 milliárd dollár) ugrott.

A dél-koreai vállalat július végén ismerteti a végleges adatokat és azt, hogy pontosan miként szerepelt a negyedévben a cég mobil- és félvezetőgyártó ágazata. A szakértői várakozások átlagában némileg kisebb, 61,2 ezer milliárd won bevétel szerepelt.

A TrendForce elemző intézet adatai szerint a DRAM memória-áramkörök ára 27 százalékkal, a NAND flashmemóriáké pedig 8,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve.

A Nomura várakozása szerint a DRAM és a NAND ára egyaránt további több mint 10 százalékkal emelkedhet a folyó negyedévben, ami tovább javítja majd a Samsung eredményét.