2024 április 22

Nokia – Ez az új eszköz lehet a következő nagy durranás?

A Nokia (NOKIA.HE) bemutatott egy mesterséges intelligenciával működő eszközt, amely üzeneteket generál az ipari dolgozók számára. Beleértve a valós idejű adatokon alapuló figyelmeztetéseket a meghibásodott gépekről és a gyári termelés növelésének ajánlott módjait.

Íme az „MX Workmate”

Az „MX Workmate” elnevezésű eszköz a Nokia meglévő, ipari ügyfelek által használt kommunikációs technológiáját bővíti ki azzal, hogy a generatív mesterséges intelligencia nagynyelvi modelljeit (LLM) emberszerű szöveg írásához hasznosítja – áll a vállalat közleményében. Ezek közé tartozhatnak a gépek meghibásodására vonatkozó korai figyelmeztetések a javításra javasolt intézkedésekkel együtt. A termelés minőségét és sebességét növelő megoldások vagy a gyárakban bekövetkező balesetek kezelése – mondta Stephane Daeuble, a Nokia vállalati megoldások marketingért felelős vezetője. A finn székhelyű készülékgyártó már most is szállít 4G és 5G technológiát. Ez lehetővé teszi a házon belüli kommunikációt, vagy segít az ipari vállalatoknak csatlakozni a gépi érzékelők adataihoz – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Hatalmas segítség a dolgozóknak

„Most az az elképzelésünk, hogy van egy asszisztensünk, aki segít a dolgozóknak megérteni a kusza adathalmazokat” – mondta Daeuble. Hozzátette: a Nokia azért vezeti be az eszközt, mert a gyártók a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek. A ChatGPT által tavaly népszerűvé vált generatív mesterséges intelligencia képes emberhez hasonló tartalmakat létrehozni, és bár szabályozása még a kezdeti szakaszban van, sok szakértő szerint jogi vagy etikai aggályokat vethet fel. A Nokia eszköze megfelel az operatív technológiai (OT) szabályozásoknak, de időbe telhet, amíg a vállalatok megbíznak az „előremutató” technológiában. Amelynek először megfelelő tesztelésre és finomhangolásra van szüksége ahhoz, hogy iparágakon átívelően működjön – mondta Daeuble.

Hosszú az út a gyárból a polcokig

Bár egyes szempontok még mindig a kutatási fázisban vannak, beleértve az AI hallucináció kezelését, az eszköznek „pontosnak, nyomon követhetőnek és moderáltnak kell lennie” – tette hozzá. (A hallucináció a mesterséges intelligenciával kapcsolatban széles körben használt kifejezés, amely olyan esetekre utal, amikor a MI hihető pontatlanságokat vagy hamis információkat alkot. Forrás: Economx) „Talán egy-másfél év múlva láthatjuk a technológia valódi bevezetését és használatát”. A Nokia az eszköz első változatait a február végén Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress-en mutatja be.

Borítókép forrása: Shutterstock