2024 április 22

Cisco – Több, mint 4.000 embert rúg ki a cég

A Cisco Systems (CSCO.O) bejelentette, hogy globális létszámának 5%-át, azaz több mint 4000 munkahelyet szüntet meg. Továbbá csökkenti éves bevételi célját, mivel a vállalat nehéz gazdasági helyzetben van, ami idén már több ezer elbocsátáshoz vezetett más technológiai cégeknél.

Gyenge kereslet?

A hálózati berendezések gyártójának részvényei több mint 5%-kal estek, miután a Cisco a korábban 53,8 milliárd dollárról 55 milliárd dollárra becsült előrejelzést 51,5 milliárd dollárra és 52,5 milliárd dollárra csökkentette. „Ugyancsak gyenge keresletet tapasztalunk a telekommunikációs és kábelszolgáltató ügyfeleinknél” – mondta Charles Robbins, a vállalat vezérigazgatója. Az elemzők szerint a Cisco termékei iránti kereslet nyomás alatt marad, mivel a telekommunikációs iparág ügyfelei korlátozzák a kiadásaikat. Elsősorban a hálózati berendezések túlkészleteinek leépítésére összpontosítanak.

Partnerség az Nvidiával

A hálózati hardverek készletfelhalmozódása várhatóan 2024 második felében vagy 2025 elején fog megoldódni – mondta Joe Brunetto, a Third Bridge elemzője. Eközben a Cisco a mesterséges intelligenciára és az Nvidia-val való partnerségre összpontosít a növekedés elősegítése érdekében. Robbins vezérigazgató elmondta, hogy az Nvidia (NVDA.O) megállapodott abban, hogy a Cisco ethernetjét saját technológiájával használja, amelyet széles körben alkalmaznak az adatközpontokban és az AI-alkalmazásokban. A Cisco a harmadik negyedévre 12,1 és 12,3 milliárd dollár közötti bevételt vár. Ez elmarad a 13,1 milliárd dolláros becslésektől az LSEG adatok szerint.

85 ezer alkalmazott világszerte

A vállalat, amelynek 85 000 alkalmazottja van világszerte, elbocsátásokat és átszervezéseket tervezett a magas növekedésű területekre való összpontosítás érdekében. Az elbocsátásokkal kapcsolatban 800 millió dollár adózás előtti költséget fognak elszámolni, amely végkielégítésekből és egyéb költségekből áll. Arra számítanak, hogy a költségek nagy részét a 2025-ös pénzügyi év első felében ismerik fel. A második negyedévben a Cisco részvényenként 87 centes korrigált nyereséget és 12,79 milliárd dolláros bevételt ért el – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép forrása: Shutterstock