2024 április 22

A Nap felé fordul az Auchan

.Ingatlanjai energiahatékonyságának növeléséért 20 millió euró értékben telepít az épületek tetejére napelemeket az Auchan Magyarország és az Auchan-korzókat kezelő Nhood Hungary – tájékoztattak a társaságok.

A beruházás 2022 második felében indult. Ennek eredményeként 14 áruházban már működik naperőmű. A többi hipermarketben és a logisztikai központon a következő fél évben kapcsolják be a napelemeket. Az Auchanokra telepített napelemek évente annyi áramot tudnak termelni, amennyi egy 20 ezer lakosú város éves áramfogyasztása – írták. A közleményben felidézték, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 40 százalékkal szeretné csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Valamint a felhasznált energia legalább 27 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja biztosítani. Mivel az Európában elfogyasztott energia csaknem felét az épületek energiaigénye teszi ki. Így mind a kiskereskedelemmel, mind az ingatlanszolgáltatással foglalkozó vállalatoknak kiemelt szerepe van a célok megvalósulásában – jelezték ismertette a távirti iroda.

Ehhez kapcsolódóan az Auchan fenntarthatósági célkitűzése, hogy 2030-ra az üzletek működéséből fakadó szén-dioxid-kibocsátást 46 százalákkal, a termékek életciklusából és a szállítmányozásból származó kibocsátást pedig 25 százalékkal csökkentse. Az Auchan-korzókat kezelő Nhood hosszú távú célkitűzése, hogy 2040-re az általa üzemeltetett ingatlanok elérjék a nettó zéró kibocsátást – közölték.