Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Várakozásokon felül a Nokia működési eredménye

A csökkenés ellenére is meghaladta az elemzői várakozásokat a finn Nokia telekommunikációs berendezéseket gyártó cég negyedik negyedéves működési eredménye.

A Nokia összehasonlítható alapon 846 millió euró működési eredményt ért el október-decemberben az egy évvel korábbi 1,15 milliárd euró után. Az elemzői konszenzusban gyengébb, 767,5 millió eurós adat szerepelt. A finn vállalat arról is beszámolt csütörtökön, hogy a tavalyi negyedik negyedévben adózott eredménye 568 millió euró volt. A 2022. év azonos időszakában elért 929 millió euró után. A Nokia negyedéves bevétele éves összehasonlításban 23 százalékkal, 5,707 milliárd euróra zsugorodott. A tavalyi negyedik negyedévben a gazdasági környezet továbbra is kihívást jelentett. Azonban már látszanak a stabilizálódás jelei, a rendelésállomány javuló tendenciát mutat – áll a vállalat jelentésében.

A vállalat igazgatósága részvényenként 0,13 euró osztalék kifizetését javasolja. A Nokia azt is közölte, hogy egy 600 millió eurós, két évre szóló új részvényvisszavásárlási program indításáról is döntöttek. A Nokia 2024-ben 2,3 és 2,9 milliárd euró közötti működési eredményre számít. Az elemzői várakozások átlagában 2,4 milliárd euró körüli eredmény szerepelt. A cég 2023. október 19-én bejelentette, hogy az egyre nagyobb kihívást jelentő piaci környezetre reagálva 2026 végéig egy 0,8-1,2 milliárd eurós költségcsökkentési program keretében a bejelentéskor jegyzett 86 ezerről 72-77 ezerre csökkenti dolgozói számát – ismertette a távirati iroda.

A vállalat célja a működési hatékonyság növelése a K+F kapacitás megőrzése mellett. A befektetők pozitívan értékelték a Nokia jelentését. A vállalat részvényénye csütörtök délelőtt 11.45 óra körül több mint 7,3 százalékos pluszban állt a helsinki értéktőzsdén. Az utóbbi egy évben a Nokia részvénye csaknem 20 százalékot veszített értékéből.