2024 február 21

Bomba bejelentések – Derűs a hangulat a biotechnológiai szektorban

A biotechnológiai vállalatok részvényei hirtelen megerősödtek, mivel az AbbVie bejelentette, hogy megvásárolja a rákgyógyszereket fejlesztő ImmunoGen-t 10,1 milliárd dollárért.

A bejelentés hatásai

Az ImmunoGen árfolyama csütörtökön több mint 80%-ot ugrott, és ezzel 2000 novembere óta a legmagasabb záróértéket érték el. Eközben az AbbVie részvényei több mint 2%-ot emelkedtek. Az ImmunoGen antitest-gyógyszer konjugátumoknak (ADC-k) nevezett rákgyógyszereket fejleszt, amelyeket úgy terveztek, hogy közvetlenül elpusztítsák a rákos sejteket, és megkíméljék az egészségeseket. Számos ADC-ket fejlesztő biotechnológiai cégek részvényei a felvásárlás hírére megugrottak. Ezek közé tartozik a Sutro Biopharma részvénye, amely csütörtökön mintegy 16%-kal, valamint a Mersana Therapeutics részvényei, amelyek közel 17%-kal emelkedtek. Az ADC Therapeutics részvényei csütörtökön szintén 15%-ot ugrottak – szögezi le a CNN hírügynökség.

Óriási a vonzerő

Az SPDR S&P Biotech ETF, amely a kis és közepes méretű biotechnológiai vállalatokra összpontosít, csütörtökön 3%-kal erősödött. A Nasdaq biotechnológiai indexe több mint 1%-kal emelkedett. Az üzlet részeként az AbbVie részvényenként 31,26 dollárt fizet készpénzben az ImmunoGenért, ami nagyjából 95%-os prémiumot jelent a szerdai záróárhoz képest. Az AbbVie közölte, hogy várhatóan 2024 közepén fejezi be az akvizíciót, amelynek célja az onkológiai ágazatának megerősítése.

Michael Schmidt, a Guggenheim elemzője szerint az ügylet beárazása azt a „növekvő érdeklődést tükrözi, amelyet az olyan nagy biopharmacégek részéről tapasztaltunk, akik növelni akarják kitettségüket” az általa „vonzó területnek” nevezett ADC-k iránt. A Pfizer például az év elején 43 milliárd dollárért állapodott meg az ADC-k úttörőjének számító Seagen felvásárlásáról. A Merck és a Daiichi Sankyo szintén nemrégiben állapodott meg három ADC közös kifejlesztéséről és forgalmazásáról egy 22 milliárd dolláros üzlet keretében.