2024 július 20

Mesterséges intelligenciába fektetnek a cégek

A mesterséges intelligencia gyors terjedése csökkentheti a béreket, de egyelőre munkahelyeket teremt, nem pedig rombol, különösen a fiatalok és a magasan képzettek számára – derült ki az Európai Központi Bank által közzétett kutatásból.

A cégek nagymértékben fektetnek be a mesterséges intelligenciába. A közgazdászok igyekeznek megérteni a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait. A szélesebb közönség részéről pedig a munkahelyek jövőjével kapcsolatos félelmek merülnek fel. Ugyanakkor a munkáltatók nehezen találnak szakképzett munkaerőt, annak ellenére, hogy a recesszió normális esetben enyhítené a munkaerőpiaci nyomást. Egy 16 európai országban végezett felmérésből kiderül, hogy a mesterséges intelligenciának kitett ágazatok foglalkoztatottsági aránya nőtt. Az alacsony és közepes képzettséget igénylő állásokat ez nagyrészt nem érintette. A magasan képzett állásoknak pedig óriási lendületet adott a technológiai hullám – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

A jelentés azonban a keresetekre gyakorolt „semleges vagy enyhén negatív hatásokat” is vizsgálta. Kiderült, hogy a jelenlegi nyugalmi állapot a jövőben jelentősen változhat. „A mesterséges intelligencia által támogatott technológiák fejlesztése és alkalmazása folytatódik. A foglalkoztatásra és a bérekre – és így a növekedésre és az egyenlőségre – gyakorolt hatásuk nagy része még nem tört a felszínre” – írta a lap. Az eredmények szöges ellentétben állnak a korábbi „technológiai hullámokban” tapasztaltakkal, amikor a számítógépesítés csökkentette „a közepes képzettségű munkavállalók foglalkoztatásának arányát, ami „polarizálódást” eredményezett” – áll a jelentésben.