2024 február 29

Lilium – Hatósági engedélyt szerzett a német légitaxi cég

A Lilium, egy német légitaxi cég megkapta a hatósági engedélyt elektromos, helyből felszállni képes repülőgépeinek tervezésére és üzemeltetésére – közölte a vállalat hétfőn.

A Lilium megszerezte az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségétől a „gyártási jóváhagyást” egy különleges engedélyt. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy tervezze és gyártja repülőgépeit az iparágra vonatkozó hivatalos szabályok elfogadása és végrehajtása helyett. Alastair McIntosh, a Lilium technológiai igazgatója szerint ez a jóváhagyás gyakorlatilag egy „működési engedély” a cég számára. Luc Tytgat, az uniós ügynökség megbízott ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „megállapította a megfelelő szabályokat az üzemeltetéshez, és gondoskodik a környezeti tényezők figyelembevételével, beleértve a zajt, miközben természetesen biztosítja a magas szintű biztonsági előírások betartását”. „Ugyanakkor óvakodunk attól, hogy akadályokat gördítsünk az új piacra való belépés elé, és a Liliummal partnerségben dolgoztunk, szigorú ütemterv mellett. Szeretnék gratulálni a Liliumnak a szervezeti jóváhagyás megszerzéséhez, amely előmozdítja az európai elektromos repülési aktivitást” – tette hozzá.

Sebesen feltörekvő iparág

Ez egy kulcsfontosságú mérföldkő az iparág számára, amely már több éve dolgozik azon, hogy az ilyen járművek kereskedelmi forgalomba kerülhessenek. A repülő autók régóta a fikció tárgyát képezik. A „Chitty Chitty Bang Bang”-tól kezdve a „Jetsons”-on át a „Blade Runner”-ig a popkultúra évtizedek óta tele van a levegőbe emelkedő autók gondolatával. Technológusok és kockázati tőkebefektetők az elmúlt években dollármilliárdokat pumpáltak repülő taxik gyártását célzó vállalkozásokba – egyelőre kevés kézzelfogható sikerrel. A Lilium esetében a járművek inkább a belföldi, városok közötti utazásra, mintsem az országok közötti repülés felé irányulnak.

Lilium Jet

A Lilium Jet több kis légcsavart használ, amelyeket elektromos motorok hajtanak. Ezek felhajtóerőt biztosítsanak a fel- és leszálláskor, valamint tolóerőt az utazási fázisban. Amint készen áll a kereskedelmi repülésre, a Lilium Jet egyetlen feltöltés után 300 kilométert képes lesz megtenni egy óra alatt – ez megfelel egy Londonból az angliai Manchesterbe tartó útnak. A Lilium, amelyet 2015-ben a németországi Müncheni Műszaki Egyetem négy hallgatója alapított, 2025-re szeretne kereskedelmi járatokat indítani. A vállalatnak kemény konkurenciákkal kell szembenéznie. A Boeing és az Airbus repülőgépipari nagyvállalatokkal, valamint a Volocopter német start-up céggel is, amely szintén egy elektromos, helyből felszállni képes légi taxin dolgozik.