2024 április 25

Alibaba – Bődületes árcsökkentés, robbanásszerű fejlődés?

Az Alibaba felhőalapú üzletága közölte, hogy az AI növekedésének ösztönzése érdekében Kínában 55%-kal csökkenti a felhőalapú termékeik széles körének árát.

Több mint száz termék ára csökken

A lépés célja, hogy „a felhőképességeket inkluzívabbá és elérhetőbbé tegyék a mesterséges intelligencia korszakában” – mondta az Alibaba Cloud. Az árcsökkentések február 29-től lépnek életbe, és több mint 100 termékspecifikációra vonatkoznak. „Ázsia és a csendes-óceáni térség legnagyobb felhőszolgáltatójaként óriási növekedési kilátásokat látunk a kínai digitális piacon” – mondta Liu Weiguang, az Alibaba Cloud Intelligence nyilvános felhőüzletágának elnöke. „Ezért döntöttünk úgy, hogy árcsökkentési kampányt indítunk és csökkentjük a felhőszolgáltatások értékhatárát. Ezzel több vállalkozás és fejlesztő élvezheti majd a technológiai előnyöket, és felgyorsíthatjuk a fejlett felhőszolgáltatások bevezetését a különböző kínai iparágakban” – mondta Liu.

Ismét nagy szerepet kap az AI

A generatív mesterséges intelligencia iránti érdeklődés és a befektetések az OpenAI által 2022 novemberében elindított ChatGPT óta megugrottak. A McKinsey 2023 novemberében közzétett jelentésében kifejtette, hogy a sokat emlegetett technológia lehetőségeket kínál a már működő vállalatok számára. „Az egyik a felhő felhasználása a generatív AI kezdeményezések támogatására. A számítási, tárolási és hálózati igénybevételével a generatív AI-nak felhőre van szüksége a skálázáshoz – szögezi a Reuters hírügynökség. A generatív AI összetettsége ráadásul skálázható vállalati felhőplatformokon keresztül történő megvalósítást igényel. Nem pedig egyedi fejlesztőcsapatok által működtetett, egymástól függetlenített kísérleti projektek és kezdeményezések révén kell elérni ezt” – mondták a McKinsey elemzői.

A Canalys becslése szerint a globális felhőszolgáltatási kiadások 2024-ben 20%-kal nőnek, szemben a 2023-as 18%-kal, amit az AI-alkalmazások széles körű elterjedése táplál majd. „A hiperskalázók folyamatosan növelik a generatív AI-ba történő befektetéseket, arra számítva, hogy a benne rejlő funkciók kiaknázása új lehetőségeket teremt a felhőfelhasználatban” – közölte a Canalys.

Borítókép forrása: Shutterstock