2024 május 26

A következő AI kihívó: Alibaba

Az Alibaba Group kedden bemutatta generatív AI modelljét és közölte, hogy a közeljövőben a vállalat összes alkalmazásába integrálni fogják. Ezzel egy újabb mesterséges intelligencia született az eddig is kiélezett versenyben.

A leleplezést, amely számos új AI-termék után történt, gyorsan követte a kormány által közzétett szabálytervezet. Az új törvények korlátozzák és szabályok közé szorítják a generatív AI szolgáltatásokat.

Tongyi Qianwen

A bemutató során a Tongyi Qianwen nevű mesterséges intelligencia, (ami annyit jelent, hogy „ezer kérdésből származó igazság”), meghívóleveleket fogalmazott, útvonalakat tervezett és tanácsot is adott a vásárlóknak.

A Tongyi Qianwen kezdetben a DingTalkba, az Alibaba munkahelyi üzenetküldő alkalmazásába lesz integrálva. Megbeszélések jegyzeteinek összefoglalására, e-mailek írására és üzleti javaslatok megfogalmazására lesz majd használva. Emellett a Tmall Genie, az Alibaba hangalapú asszisztensének is része lesz.

A technológia „nagy változásokat fog hozni a termelésben, a munkában és az életvitelben” – mondta Daniel Zhang vezérigazgató az élőben közvetített eseményen. A Tongyi Qianwenhez hasonló AI-modellek „a nagy képet jelentik az AI népszerűsítéséhez a jövőben” – tette hozzá.

A kínai internetóriás tervei szerint a Tongyi Qianwen lehetőséget ad az ügyfeleknek, saját nyelvi modellek fejlesztésére. Pénteken kezdődött meg a regisztráció.

Kína beállt a technológia mögé

A kínai kibertér-felügyelet által közzétett szabálytervezet szerint az ország támogatja a technológia innovációját és népszerűsítését. Azonban a létrehozott tartalomnak meg kell felelnie az „alapvető szocialista értékeknek”, valamint az adatbiztonságra és a személyes adatok védelmére vonatkozó törvényeknek.

A szabályok megszegői pénzbírságra vagy büntetőeljárásra számíthatnak – tette hozzá a közlemény.

Jön a szabályozás

A javasolt szabályokról május 10-ig lehet véleményt nyilvánítani. Elözben a kormányok világszerte azt vizsgálják, hogyan lehetne a legjobban szabályozni a generatív mesterséges intelligencia technológiát, amelynek etikai következményei, valamint a nemzetbiztonságra, a munkahelyekre és az oktatásra gyakorolt hatása sok aggodalmat váltott ki.

Olaszország a múlt hónapban ideiglenesen betiltotta a ChatGPT-t – a Microsoft által támogatott és OpenAI által kifejlesztett chatbot szenzációt.

Elon Musk, mesterséges intelligencia szakértők és ipari vezetők egy csoportja nyílt levélben is hat hónapos szünetet kért az OpenAI által nemrég bemutatott GPT-4-nél nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztésére, a társadalomra jelentett potenciális kockázatokra hivatkozva.

Charlie Chai, a 86Research elemzője szerint Peking új szabályai potenciálisan lassíthatják a fejlődést „a technológia rendezettebb és társadalmilag felelősségteljesebb elterjedéséért cserébe”.

Hozzátette, hogy akadályokat gördítenének az olyan külföldi vállalatok elé, amelyek mesterséges intelligencia szolgáltatásokat kívánnak nyújtani az országban, ami a hazai vállalatoknak kedvezne.

Kína évek óta szigorúan cenzúrázza az internetet. A technológiai óriáscégek gondosan ügyelnek arra, hogy betartsák az előírásokat, különösen az olyan kényesnek tartott témákban, mint Hszi Csin-ping kínai elnök és a Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések 1989-es leverése.

Az Alibaba részvényei 1%-kal emelkedtek a hongkongi kereskedésben. A SenseTime részvényei, amelynek új termékei közé tartozik a SenseChat nevű AI chatbot, kezdetben emelkedtek, de később stagnáltak.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock