2023 március 23

Szorosabb lesz a kapcsolat a magyar bankok és Kína között

Földrészek együttműködése

Varga Mihály bízik abban, hogy ez a kezdeményezés, akárcsak a Bank of China magyarországi klíring központja, jó eredményeket ér el a jövőben. A miniszter szerint a kínai-magyar együttműködés a kölcsönös bizalomra épül, ami a pénzügyi és gazdasági kapcsolatok erősödését szolgálja.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Az AFCA-t a gazdasági és pénzügyi együttműködés felgyorsítása érdekében, a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang javaslatára tavaly hívták életre. A ma világgazdaságában nem az egyes országok, hanem a földrészek közötti kapcsolatokban kell gondolkodni, ezért is fontos együttműködni az AFCA-val – jelentette ki Varga Mihály.

A szervezet a tárcavezető tájékoztatása szerint elsősorban a globális pénzügyi stabilitás érdekében kíván tevékenykedni, a legjobb gyakorlatok megosztására, a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésére és a bűnözők elleni fellépésre törekszik.

Kötvény, fejlesztés, vasút

Magyarország hosszú ideje szorgalmazza az együttműködést Kínával – emlékeztetett Varga Mihály. Az ország csatlakozott az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezéshez, az elmúlt időszakban sikeres pandakötvényt bocsátott ki első lépésben az offshore renminbi piacon, majd az onshore piacon is – sorolta a miniszter a két ország közötti kapcsolódási pontokat.

Közép-Kelet-Európából Lengyelország mellett Magyarország lett a tagja annak az Egyesült Királyság által vezetett országcsoportnak, amely az európai országokat fogja össze az Ázsiai Infrastrukturális és Fejlesztési Bankban – mutatott rá varga Mihály.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Végre megszületett a megállapodás arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépüljön, néhány nappal ezelőtt pedig létrejött az a kínai és közép-kelet-európai alap, amely a térségben megvalósuló közös fejlesztéseket ösztönzi – emlékeztetett.

A miniszter szerint nagymértékben nyitott gazdaságként és az Európai Unión belül egyre inkább a növekedés motorjának számító régió tagországaként Magyarország érdekelt abban, hogy az együttműködés az ázsiai országgal „távlatos, hatékony és akár napi szintű is legyen”.

Lendületben Magyarország

Varga Mihály a továbbiakban tájékoztatta a vendégeket a magyar gazdaságpolitika főbb eredményeiről. A miniszter elmondta: a gazdaság teljesítménye az elmúlt időszakban európai viszonylatban dinamikus növekedési pályára állt, idén 4 százalék körül lesz a GDP bővülése, és jövőre is hasonló számok várhatók. Azt is hozzátette, hogy a foglalkoztatási mutatók visszatükrözik a kedvező adatokat: hét évvel ezelőtt még 12 százalék volt a munkanélküliség, mára ez 4 százalékra mérséklődött.

A külkereskedelem Magyarországon meghatározó szerepet játszik, idén az export meghaladja a 100 milliárd eurót, ami a 2010-es évhez képest 40 százalékkal magasabb teljesítmény jelent – mutatott rá Varga Mihály. A közép-európai térségből Magyarország exportál a legnagyobb mértékben Kínába – tette hozzá utalva arra, hogy a hétmilliárd dollár körüli kínai-magyar külkereskedelmi forgalom „jó szám”, de örülne, ha a jövőben tovább növekedne.