2023 április 02

Szlovéniában nőtt a munkanélküliség

Az ország statisztikai hivatalának hétfőn közölt adatai szerint 2012 januárjában a ráta 12,5 százalék volt. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2013-ban is folytatódó recessziót jósolt a szlovén gazdaságnak. Prognózisa szerint a szlovén GDP a 2012-es 2,5 százalékot követően 2013-ban is 2 százalékkal mérséklődik.

Banki elemzők arra számítanak, hogy az idei év első felében tovább csökken a szlovén kivitel, amelynek 65 százalékát az Európai Unió többi tagországa veszi fel, és félő, hogy a GDP a kormány által prognosztizált 1,4 százaléknál nagyobb mértékben zsugorodik az idén.

A szlovén gazdaság egyik legsúlyosabb gondja a bankszektor helyzete. A szlovén központi bank korábbi becslése szerint a bankok kinnlevőségeinek 18 százaléka nem törlesztő vagy kétes, az építőipari kölcsönöknek pedig egyenesen 50 százaléka behajthatatlan.

A Standard & Poor’s leminősítette Szlovéniát február elején, az ország elsőrendű „A” államadós besorolását az „A-1” kategóriába sorolta.

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy növekszik az állam finanszírozási igénye az állami tulajdonban lévő bankok feltőkésítése miatt és bizonytalanok a gazdasági kilátások is az országban.

A Standard & Poor’s utalt arra, hogy a kormány 3-4 milliárd eurót szán az idén arra, hogy megszabadítsa az állami bankokat a rossz hitelektől. Emiatt a GDP-arányos államadósság 59 százalékig mehet fel 2013 végére az eredetileg várt 53 százalék helyett, és 60 százalék fölé szökhet a további években.

A hitelminősítő tavaly novemberben már negatív kihatású megfigyelés alá vette Szlovénia államadós-besorolását.